hamburger-icon

Kliker.info

Organizatori Guitar Music Festivala : Goranu Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju

Organizatori Guitar Music Festivala : Goranu Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju

21 Augusta
04:42 2023

Organizatori Guitar Music Festival koji se održava u Moldaviji saopštili su da svjetski poznatom bh. umjetniku Goranu Bregoviću nije dozvoljen ulazak u tu zemlju, iako je već bio sletio na aerodrom u Kišinjevu.

Bregović se izvinio publici što neće moći da nastupi, jer mu na aerodromu u Kišinjevu, bez obrazloženja, nije bio dozvoljen ulazak u zemlju.

„Sa svim svojim muzičarima gostujem po cijeloj Evropi i nikada nigdje nije bilo problema. Volim vašu zemlju mnogo i uživam u svakoj prilici da nastupim u Moldaviji, posebno na ovako živopisnom i jedinstvenom festivalu. Veoma mi je žao što sam bio uskraćen za radost i zadovoljstvo pojavljivanja ovog puta pred vama“, naveo je Bregović u saopštenju objavljenom na stranici organizatora festivala.

Podsjetimo, tokom nastupa Gorana Bregovića 2021. godine, na Festivalu piva u Korči u Albaniji, bačen je suzavac čemu je prethodila snažna negativna medijska i javna kampanja, koja je dovela do toga da gotovo svi učesnici programa sa Kosova otkažu dolazak na festival, neki podržavajući bojkot ovog čuvenog muzičara, a neki usljed pritiska.

Sa Kosova su tada optuživali da je bio „inspirator masakra na Kosovu“ i „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji“.

Organizatori festivala nisu, međutim, podlegli pritiscima, a „srednjovekovnu histeriju“ protiv proslavljenog bh. i jugoslovenskog muzičara osudio je tada i albanski premijer Edi Rama.

Moldavija je u februaru zabranila ulazak u zemlju navijačima Partizana, koji su doputovali na kako bi bodrili crno-bijele na meču protiv Šerifa iz Tiraspolja u Ligi konferencija.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu optužila je prethodno Rusiju da planira nasilno rušenje vlasti u Moldaviji, uz pomoć unutrašnjih snaga, ali i stranaca iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Bjelorusije.

„Zahtjevamo da organi Moldavije hitno dostave svaku informaciju koju posjeduju, jer mi do sada nismo nikada dobili takvo obavještenje iz Moldavije“, poručio je Dačić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tada je razgovarao telefonom sa predsjednicom Sandu, i kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije, lideri dvije zemlje saglasili su se da su srpski i moldavski narodi prijateljski, dodajući da će moguća otvorena pitanja biti rješavana dogovorom.

(Fonet)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku