hamburger-icon

Kliker.info

Optimistični Mladen Ivanić : Inicijativa koja nas treba vratiti na put prema EU bit će usvojena !

Optimistični Mladen Ivanić : Inicijativa koja nas treba vratiti na put prema EU bit će usvojena !

17 Januara
16:21 2015

mladeniv1Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je za portal “Politički meridijan” da će inicijativa koja nas treba vratiti na put prema Evropskoj uniji biti usvojena, a to što se neki političari pravdaju ili “zatežu” predstavlja samo pokušaj da se  opravdaju pred svojim glasačima, kojima su pred izbore obećavali nešto sasvim drugo.

Ivanić tvrdi da je to jedini način da BiH izađe iz krize u pregovorima s EU u koju je upala zbog nefunkcioniranja vlasti na svim nivoima u posljednje tri godine.
– Već tri godine nismo se pomakli ni milimetar od famoznog poglavlja 23, odnosno od priče o reformi pravosuđa. Sada su nas prestigli svi koji su bili iza nas u pregovorima s Evropskom unijom. Vrijeme je da BiH izađe iz te priče u kojoj smo posljednje tri godine bilo označeni isključivo kao gubitnici u odnosu na sve zemlje u regiji i na sve države s kojima EU vodi predpristupne pregovore – pojasnio je Ivanić.

On je rekao da na odvojenim sastancima koje su ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, Frank Walter Steinmeier i Philip Hammond održali s članovima Predsjedništva BiH nije bilo nikakvih dogovora “iza kulisa”.

– Sve ono o čemu smo pričali kao članovi Predsjedništva poslije smo ponovili na sastanku predsjednika partija. A to je, izjava će biti malo izmijenjena, ali sve u okviru Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Neka pitanja jednostavno moraju biti riješena, jer su u suprotnosti s Poveljom o ljudskim pravima i slobodama, kao što je slučaj “Sejdić-Finci”. Tu povelju smo potpisali i mi, a moramo osigurati osnovno ljudsko pravo svakom građaninu BiH, a to je da bira i da bude biran.

To je bio propust u Dejtonskom mirovnom sporazumu i vrijeme je da ga nakon 20. godina rješavamo. Iskreno, bilo je vremena kada sam se bojao da EU ne izbaci BiH iz Vijeća Europe, jedinog evropskog tijela u kojem smo punopravni članovi – naglasio je Ivanić. On tvrdi da će izjava biti mijenjana, ali da neće biti prijenosa nadležnosti. Tu inicijativu predložili su ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, a Predsjedništvo BiH je nadležno da uobliči tekst.

– Predsjedništvo daje načelan politički stav koji je manje-više prihvatljiv svima. U inicijativi nema ništa loše ni za BiH, ni za RS. Uz dodatno pojašnjenje, uvjeren sam kako će ta izjava biti prihvatljiva za sve, te da je glupost da ne prihvatimo manje uslove nego što smo ih ranije imali, a da zauzvrat dobijemo veću podršku – rekao je Ivanić.

Tu inicijativu ranije je odbilo rukovodstvo RS-a, prije svega predsjednik tog entiteta Milorad Dodik. Navodno “zbog opasnosti od prijenosa nadležnosti i drugih zamki štetnih za interese RS”. Ipak, Dodik koju je jučer ostao sat vremena duže s ministrima Steinmeierom i Hammondom, samo je tražio da budu garanovane ustavom predviđene nadležnosti date RS-u Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Ja prvi ne bih potpisao bilo šta što je na štetu srpskog naoda u BiH, jer sam član Predsjedništva BiH zahvaljujući glasovima Srba. Drugo, ne smatram da je Dodik veći patriota i zaštitnik nacionalnih interesa od mene, ma koliko on to ponavljao i kako se predstavljao. Vjerujem, sada, da će i on potpisati ovu inicijativu, jer vidi da nije štetna po RS – istakao je Ivanić za “Politički meridijan”.

Odgovarajući na pitanje da je sada tom izjavom pala u vodu priča o otcjepljenju RS, jer se Dodik poziva na RS u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ivanić je samo kratko poručio da nije rekao da neće biti zatezanja. – Treba se sada opravdati svojim glasačima – potcrtao je Ivanić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku