hamburger-icon

Kliker.info

Optimistični Izetbegović : Imamo rješenje za Mostar i “Sejdić – Finci” !?

Optimistični Izetbegović : Imamo rješenje za Mostar i “Sejdić – Finci” !?

09 Marta
04:21 2016

BakirSDAČlan Predsjedništva BiH i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović ekskluzivno je za TV1 otkrio da je osmišljen model za provođenje presude Ustavnog suda BiH u vezi sa Mostarom, koji je, nada se, prihvatljiv i za HDZ BiH i za SDA.

– Mi smo osmislili model za Mostar koji bi sačuvao jedinstven grad, imao jednog gradonačelnika, jedan budžet, jedinstvenu administraciju i unutar toga jednu posebnu podjedinicu koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima da imaju dio lokalne samouprave za koju su zainteresovani.

To je, vjerujem, prihvatljivo i za HDZ BiH i za SDA – pojasnio je Izetbegović u razgovoru za TV1.

Komentarišući najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera HDZ BiH Dragana Čovića da će u narednih 15 – 20 dana biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču grada Mostara i presude “Sejdić – Finci”, Izetbegović je kazao kako je moguće postići dogovor ukoliko Čović i HDZ BiH to budu htjeli.

– S druge strane, mi smo na tzv. Fileovom modelu rješavanje presude Sejdić – Finci, iznašli model koji nema dvije izborne jedinice, već jednu izbornu jedinicu u FBiH, ali definitivno povećava, skoro garantuje, šanse Hrvatima da mogu da izaberu svog člana Predsjedništva BiH.

Dakle, rješava ono što je bila frustracija hrvatskih birača i političara. Ako se dalje bude nešto preko toga tražilo i očekivalo, može doći do toga da sve to, nažalost, ne uspije – pojasnio je Izetbegović.

Konstatovao je da kako su SDA i Bošnjaci predložili dva rješenja.

– Nadam se da ćemo ovaj put biti dovoljno mudri da ne idemo na sve ili ništa, pa sve ili ništa, da ne bude po treći ili četvrti put ništa – zaključio je Izetbegović.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku