hamburger-icon

Kliker.info

Oproštajni govor ambasadora Moona : Građani umorni od političke lakrdije u BiH

Oproštajni govor ambasadora Moona : Građani umorni od političke lakrdije u BiH

25 Juna
12:21 2013

U svom oproštajnom govoru ambasador SAD u BiH Patrick Moon akcenat je stavio na nastavak integracija u NATO i EU, pozvao bh. političare da se reformišu i prestanu promovirati nacionalizam, te se se okrenu problemima građana i razvoju ekonomije. Napuštanje monoetničke politike i promocija nacionalizma koju promovišu politički lideri , bili Srbi, Hrvati ili Bošnjaci je nužno, jer je takva politika okrenuta prošlosti i osuđena na propast – poručio je u svom oproštajnom govoru ambasador SAD u BiH Patrick Moon. Moon je oštro kritikovao i političke stranke kojima treba reforma, naročito u pravcu napuštanja fokusa monoetničnosti, jer one moraju postati odgovorne prema širem izbornom tijelu. Tako će se političke rasprave fokusirati na probleme, a ne na etničku pripadnost.

„Kao što potvrđuju i demonstracije prije nekoliko sedmica, mnogi su građani frustrirani statusom quo. Umorni su od lakrdijaškog ponašanja političke klase koja se više bavi privilegijama koje idu uz posao koji rade nego budućnošću ove zemlje. Umorni su od ciničnog korištenja etničkih džokera kako bi se umanjila svaka mogućnost postizanja kompromisa. Umorni su od političara čija je plata višestruko veća od prosječne plate u BiH,  a ne zastupaju interese građana koji su ih izabrali. Jednostavno, umorni su od političara koji ne rade svoj posao.“Okupljanja građana širom BiH, iako sa različitim zahtjevima, ambasador Moon ocijenio je kao poruku političarima da ostvare ono što su obećali, a ne da žele bilo koga držati taocima i natjerati na poslušnost. Tako, istakao je izgleda zdrava demokratija. U nekoliko navrata je pozvao građane i mlade ljude da se izbore za svoja prava i natjeraju zvaničnike da budu odgovorni.

„Već predugo, iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti, mala grupa pojedinaca donosi političke odluke od vitalnog značaja. I zaista, već predugo demokratske institucije ove zemlje kojima rukovode ljudi koje ste izabrali, postoje primarno kao servis za taj mali, ekskluzivni klub, bez uvažavanja potreba i težnji građana koji su ih izabrali.“Bosna i Hercegovina 2003 godine bila je među najuspješnijim zemljama kada su u pitanju evropske integracije. 2012 napredak je toliko usporen da su je prestigle i zemlje kojih devet godina ranije nije ni bilo na karti ovih integracija, podsjetio je Moon. Zemlje regiona napredovale su zahvaljujući reformama i kompromisima, te Moon ne vidi prepreku da BiH učini isto.„Samo ulazak u NATO i EU može donijeti reforme, stabilnost, prosperitet i ekonomske šanse koje su ovoj zemlji prijeko potrebne. Neuspjeh u ostvarivanju napretka značiće dalje pogoršanje ekonomske situacije, dalje smanjnje stranih investicija i gubitak mladih i talentovanih ljudi.“

Neophodna reforma Ustava            Kočenje reformi i osporavanje suvereniteta šteti svima u BiH, a unutrašnje razmirice, samodestruktivni obstrukcionizam i ultimatumi idu na štetu interesa svih građana.Ukazao je i na problem nedostatka dugoročnih strategija investiranja uz napomenu kako kratkoročne subvencije iz budžeta ne povećavaju ekonomski kapacitet zemlje. BiH, vjeruje ambasador Moon, mora napraviti reformu Ustava. Danas se odredbe Dejtonskog sporazuma osmišljene da uspostave mir i stabilnost zloupotrebljavaju kao instrument za opstruiranje napretka. To je obaveza koju će BiH morati učiniti kako se približava EU, naveo je Moon, te kao najvažniji korak istakao implementaciju presude Sejdić – Finci.

Ulazak u EU će poboljšati uslove na tržištu, ojačati vladavinu zakona i pravosuđa da se bori s korupcijom, dok će, ulazak u NATo dobijeti potrebnu stabilnost i sigurnost za strane investicije.„Ekonomski prosperitet je jedan od najefikasnijih lijekova protiv etničkog nacionalizma“.Ambasador Moon kao pozitivne primjere naveo je reformu Oružanih snaga BiH  koja je sjajan primjer šta BiH može postati u budućnosti – integrisana zemlja, ujedinjena zejedničkom vizijom i članica euro-atlanskih struktura. Pohvalno je govorio i o prijedlozima izmjene Ustava FBiH koje bi vladu učinile efikasnom, aktinijom u rješavanju problema i manjim teretom za poreske obveznike. Vijeme je da konsenzus postignut napornim radom,  političari pretvore u djelo, poručio  je ambasador Moon. Pozvao je mlade ljude da se bore za bolju budućnost, poručivši da će SAD biti uz svakoga ko se zalaže za zajedničku evropsku budućnost BiH. Poručio je da SAD nisu tu da bi podržale bilo koju stranku ili političkog vođu, a da oslabe drugog, već da podrže one koji žele prosperitetnu BiH.   (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku