hamburger-icon

Kliker.info

Oproštajna balkanska turneja : Američki potpredsjednik Joe Biden stigao u Beograd

Oproštajna balkanska turneja : Američki potpredsjednik Joe Biden stigao u Beograd

16 Augusta
15:32 2016

bidenvucko2Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden doputovao je danas u Beograd, gdje će razgovarati sa tamošnjim državnim vrhom.Bidena su na aerodromu dočekali predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD-a u Srbiji Kyle Scott.

Svečani doček predviđen je u Palati Srbija, gdje će se poslije razgovora dvije delegacije te razgovora Vučića i Bidena ‘iza zatvorenih vrata’, održati konferencija za medije.

Biden će u toku dana razgovarati i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država večeras će posjetiti i Prištinu i tom oproštajnom balkanskom turnejom želi pokazati interes Sjedinjenih Američkih Država da zadrži utjecaj u regiji, javljaju američki mediji.

“Posjeta potpredsjednika podvlači želju Vlade SAD-a da održi utjecaj na Balkanu, dok Moskva radi na tome da u svojoj sferi zadrži Srbiju, koja je jedna od posljednjih preostalih bivših komunističkih saveznika Rusije u regiji”, ocjenjuje AP.

Američka agencija dodaje da Bidenova posjeta ističe i zabrinutost Washingtona zbog sporog tempa regionalnog pomirenja, sedamnaest godina nakon što je “zračna kampanja NATO-a na čelu sa SAD-om zaustavila srpsku ofanzivu na Kosovu”.

U vrhu agende tokom Bidenovih razgovora sa zvaničnicima u Beogradu, navodi AP, očekuje se da će biti neriješena ubistva braće Bytyqi po okončanju sukoba na Kosovu.

Bidenovu posjetu Beogradu prate izuzetne mjere osiguranja, pa će saobraćaj biti obustavljen tokom prolaska kolone američke delegacije.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Bidena na Kosovu očekuju susreti s predsjednikom Hashimom Thacijem i premijerom Isom Mustafom, prenosi Hina.AP javlja kako se očekuje da će Biden u Prištini pozvati kosovske lidere da primijene sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz 2015. godine.

Američka agencija navodi da je Biden, koji je 1999. bio senator, snažno zagovarao zračnu kampanju NATO-a protiv Srbije  i da je jednom rekao kako je njegov rad na okončanju jugoslovenskih ratova bio jedan od “najponosnijih momenata” u njegovoj dugoj političkoj karijeri.

Biden će na Kosovu prisustvovati i ceremoniji imenovanja ulice u blizini američke vojne baze po njegovom pokojnom sinu, Beau Bidenu, koji je prošle godine preminuo od posljedica raka u 46. godini.Beau Biden je 2001. bio privremeni pravni savjetnik za Kosovo.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku