hamburger-icon

Kliker.info

Oprezni optimizam i : Koliko je djelotvoran ruski lijek avifavir

Oprezni optimizam i : Koliko je djelotvoran ruski lijek avifavir

06 Avgusta
14:44 2020

Ruski lijek „avifavir“, koji su naučnici razvili na osnovu japanskog lijeka protiv gripa, već je dostupan u 15 zemalja. I Njemačka je napravila zalihu. Koliko je djelotvoran taj lijek?

Direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitrijev kaže: „Postigli smo dobre rezultate. Taj lijek se koristi već u 15 zemalja“. Postoje praktično samo dva antiviralna preparata, američki „remdesivir” i ruski „ avifavir”.

„Devedeset odsto preparata ‘remdesivir’ kupile su Sjedinjene Američke Države. Zato se ne čudimo da 15 zemalja kupuju naš lijek”, kaže Dmitrijev. Između ostalog to su sedam zemalja Latinske Amerike i Južna Afrika.

Ruske zdravstvene institucije su krajem maja dale dozvolu za promet preparata „favipiravir”. Njega su razvili Ruski fond za direktne investicije i firma „Himrar” u ruskom gradu Himki. Receptura se zasniva na istoimenom japanskom protivvirusnom lijeku protiv gripa, koji se prodaje pod imenom „avigan”.

U Rusiji je, kako je rekao Dmitrijev pri susretu sa predsjednikom Vladimirom Putinom, japanski lijek blago modifikovan. Preparat su ruski pacijenti zaraženi kovid-virusom dobili prvi put u junu. On je u prodaji pod nazivom „avifavir”.

Receptura iz Japana

„Favipiravir” ili „avigan” je u Japanu u upotrebi od 2014 kao sredstvo protiv gripe – uz izvjesna ograničenja. Primjena lijeka je dozvoljena kod novih vrsta virusa ili kada ostali lijekovi ne pokazuju dejstvo. Dakle, lijek je zamišljen kao krajnje sredstvo.

Prema izvještajima zapadnih medija, procedura odobravanja lijeka je bila teška i trajala je tri godine – zbog anomalija primjećenih kod beba pacijentica koje su prethodno uzimali lijek. Zbog toga je upotreba lijeka zabranjena trudnicama i majkama koje doje.

„Favipiravir” blokira razmnožavanje više vrsta virusa. Primjenjivan je i za liječenje zaraze virusom ebole. Medicinski stručnjaci smatraju da se radi o japanskoj verziji „remdesivira”, lijeka registrovanog u Sjedinjenim Američkim Državama, razvijenog za suzbijanje virusa ebole. Od njega očekuju mnogo i u borbi protiv korona-virusa. Lijek nije bio u slobodnoj prodaji već kao rezervno sredstvo države za borbu protiv eventualne pandemije. Od februara 2020 primjenjuje se u japanskim klinikama za liječenje pacijenata zaraženih korona-virusom. Japanski mediji navode da lijek dobro djeluje kada pacijenti imaju blažu kliničku sliku, ali da u težim slučajevima jedva da djeluje.

Njemačka kupuje zalihu

Japan nije jedina zemlja u kojoj se „avigan” koristi u borbi protiv korona-virusa. U kombinaciji sa drugim preparatima koriste ga u 40 zemalja, uključujući Njemačku. Njemačko Ministarstvo zdravstva saopštilo je da je kupljeno 260.000 tableta i podijeljeno klinikama za slučaj da dođe do drugog talasa pandemije.

„Favipiravir” se proizvodi i u Kini i uključen je u kliničke studije o koroni. Njemački virusolog sa berlinske klinike Šarite ukazuje na to da je tamošnjim pacijentima data „enormna koncentracija supstance“ i upozorio na neželjena dejstva u vezi sa bubrezima. Zato je po njemu dugoročna upotreba sporna.

Oprezni optimizam

„Favipiravir” obećava kao lijek za Kovid 19 i uporediv je sa „remdesivirom”, smatra Helmut Han, predsjednik nemačko-ruskog Foruma Koh-Mečnikov: „Dobro je, da postoji taj preparat, ali po našim kriterijumima ne postoji formalan dokaz njegove efikasnosti”.

Prema Hanu ovakav lijek ne može da se uvede u upotrebu u Njemačkoj pošto još ne postoje obimna klinička ispitivanja dejstva. On međutim dodaje: „Razumljivo je da Rusija ovo sredstvo već daje velikom broju pacijenata“. On smatra da je takva praksa posljedica velikog problema koji Rusija ima sa koronom. Osim toga u Rusiji, kako kaže, propisi koji regulišu kontrolu lijekova nisu tako strogi kao u Njemačkoj. „To ne znači da je ovo ili ono bolje“, kaže Han.

Gerd Gleske sa Univerziteta Bremen smatra da je „favipiravir” opcija koja je uporediva sa „remdesivirom“ i koja bi mogla u najmanju ruku da ublaži tok bolesti. A što se tiče ruske modifikacije leka, Gleske savjetuje da se pažljivo prouči propratno uputstvo za primjenu.

Rusko Ministarstvo zdravstva u svojoj dozvoli za primjenu lijeka govori o „preparatu sa direktnim antiviralnim dejstvom“. Na sajtu ruskog državnog registra lijekova govori se o „antiviralnom sredstvu“ koje smije da se upotrebljava samo u bolnicama. Lijek potpada pod pravilo registrovanja i dokumentovanja, a moraće da se dostavi i „izvještaj o kliničkom istraživanju koje mora da se sprovede za vrijeme primjene kao lijek za Kovid 19”.

(Kliker.info.DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku