hamburger-icon

Kliker.info

Opraštanje pred smiraj : Porodice suzama ispratile tabute do platoa Memorijalnog centra

Opraštanje pred smiraj : Porodice suzama ispratile tabute do platoa Memorijalnog centra

10 Jula
19:40 2014

ispracajtabuti21Članovi porodica žrtava genocida na rukama su iznijeli 175 tabuta iz hale bivše fabrike akumulatora u Potočarima do musale, odnosno na mezarje Memorijalnog centra u Potočarima gdje će posmrtni ostaci žrtava sutra biti pokopani.Tabuti su doneseni do mjesta predviđenog za klanjanje kolektivne dženaze-namaza, nakon čega će akšam-namaz i jaciju, odnosno teravih-namaz predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a bit će upriličen i iftar.

Učesnici Marša mira, koji su pristigli u Potočare, zajedno sa članovima porodica ubijenih i drugim građanima formirali su dvije paralelne kolone kojima su tabuti prenešeni do mezarja, gdje će žrtve genocida sutra nakon decenija boravka u masovnim grobnicama i identifikacionim centrima, pronaći smiraj.Članovi porodica žrtava najvećeg masakra u Evropi nakon Drugog svjetskog rata šutnjom i suzama dopratili su tijela na prostor ispred musale gdje će večeras biti proučena dova srebreničkim šehidima.

Porodice žrtava, prijatelji, učesnici Marša mira i svi koji su pristigli na prostor Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica iz cijelog svijeta molitvom i na drugi prigodan način opraštaju se od žrtava.U mezarju u Potočarima dosad je ukopano 6.066 žrtava genocida u Srebrenici.U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku