hamburger-icon

Kliker.info

Operacija „Lipstick“ : Za sarajevskog makroa Samira Kurtovića “radilo” 28 djevojaka

Operacija „Lipstick“ : Za sarajevskog makroa Samira Kurtovića “radilo” 28 djevojaka

15 Marta
18:30 2016

lipsticKantonalno tužilašvo Kantona Sarajevo danas je podiglo optužnicu protiv Samira Kurtovića, Melise Šehović, Nemanje Jankovića i Omera Nargalića koji se terete za više krivičnih djela.

Tužilaštvo navedene osobe tereti za navođenje na prostituciju punoljetnih i maloljetnih ženskih osoba, pranje novca, silovanje u pokušaju, lake tjelesne povrede, nedozvoljeno nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, te krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.

“Osumnjičeni Samir Kurtović se tereti da je od 2004. pa do oktobra 2015. godine organizirao i rukovodio prostitucijom na području KS. U tom periodu seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo je više od 28 (dvadesetosam) djevojaka od kojih su, najmanje dvije maloljetne.

Tako je stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.793.000,00 KM. Nadalje, u periodu od 2009. pa do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao u legalne novčane tokove kako kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja, tako i na druge načine, čime je mijenjao oblik protupravno stečene imovine te prljav pretvarao u opran novac, čime je počinio krivično djelo pranje novca.

Istovremeno, osumnjičen je da je 29.12.2006. godine na štetu tada mldb. S.B. u vrijeme kada je oštećena imala 16 (šesnaest) godina, počinio krivično djelo silovanje u pokušaju, te je istoj nanio laku tjelesnu povredu. U dva navrata kod osumnjičenog pronađena je bojeva municija i oružje za koje nije imao dozvolu nadležnog organa”, navode iz Kantonalnog tužilaštva KS.

Osumnjičena Melisa Šehović se tereti da je u međusobnom dogovoru sa Samirom Kurtovićem i sa djevojkama koje su pružale seksualne usluge, od 2014. pa do oktobra 2015. godine, zajedno sa Samirom učestvovala u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga na području Kantona Sarajevo.

Nemanja Janković se tereti da je kao policijski službenik zaposlen u PU Ilidža, u vršenju službe saznao da Samir Kurtović organizira i vodi prostituciju, te nije prijavio krivično djelo i učinioca iako je to bio obavezan, već je putem telefona kontaktirao Samira Kurtovića, te za sebe i svog prijatelja naručio dvije djevojke za pružanje seksualnih usluga koje je potom i koristio. Usluge su plaćene 350,00 KM.

Osumnjičenom Omeru Nargaliću na teret se stavlja da je nabavio, držao i nosio oružje i municiju bez dozvole nadležnog organa.

Optužnicom je predloženo da se osumnjičenom Samiru Kurtoviću oduzme imovinska korist stečena počinjenim krivičnim djelima, kao i putničko motorno vozila koje je kupljeno novcem stečenim organiziranjem prositucije i koje je korišteno za učinjenje krivičnih djela;

Predloženo je i 350 materijalnih i 90 potkrepljujućih dokaza, te sudu dostavljeno 54 zapisnika o ispitivanju osumnjičenih i svjedoka. Također, predloženo je i produženje mjere pritvora za osumnjičenog Samira Kurtovića.Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku