hamburger-icon

Kliker.info

Opasne predizborne igre : Privođenja zbog pokušaja rušenja krsta na Zlatištu

Opasne predizborne igre : Privođenja zbog pokušaja rušenja krsta na Zlatištu

22 Septembra
12:53 2014

zlatiste2U Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u toku su saslušanja pet osoba koji su u nedjelju navečer oko 22 sata i 50 minuta, pokušali da obore krst na Zlatištu kod Sarajeva, postavljen noć ranije.Kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa, policijskoj stanici u Istočnom Novom Sarajevu prijavljeno je da nepoznata lica pokušavaju da obore krst, koji je u subotu navečer postavljen na lokalitetu Zlatište iznad Sarajeva.Danka Tešić, portparolka Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo potvrdila je za naš radio kako je policija izašla na lice mjeste gdje je zatekla dva vozila i pet lica koja su užetom pokušavala da obore krst.

“Navedena lica, od kojih je jedno maloljetno, pozvana su u službene prostorije policijske stanice radi informativnog razgovora koji je u toku, s obzirom da su se lica javila jutros. U toku je i preduzimanje i drugih mjera i radnji, uz konsultaciju sa dežurnim tužiocem koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela”, kazala je Tešić.Prema njenim riječima, službenici Policijske stanice Pale će preduzeti sve mjere i radnje i prikupljeni materijal dostaviti nadležnom tužilaštvu.Na naš upit da li je policija nadležna i za postavljanje krsta na Zlatištu, Tešić je odgovorila:

“Policija nije nadležna za postavljanje ovog vjerskog obilježja na Zlatištu. Za to su nadležni opštinski organi”, poručila je Tešić.U noći sa subote na nedjelju, na Zlatištu iznad Sarajeva podignut je krst, koji predstavlja, kako je izjavio Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba.Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila podizanje ovog spomenika, jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012., kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u RS-u.

Na postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, reagovali su i iz OHR-a. U saopštenju se navodi:“Kao što je OHR mnogo puta isticao, vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se namjerno inicirala međunacionalna napetost. Štoviše, udruženja i vjerske zajednice trebaju raditi na pomirenju. Očekujemo od nadležnih vlasti da u što kraćem roku osiguraju punu provedbu svih relevantnih zakonskih propisa u ovom slučaju kako ne bi došlo do daljeg porasta tenzija. Ono što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo, jer ne ispunjava ni te minimalne uvjete. Organi vlasti Republike Srpske trebaju odmah poduzeti mjere u cilju učuvanje vladavine prava i sigurnog okruženja.”

Iz Evropske komisije u BiH je poručeno:“Lideri i politički akteri u BiH trebali bi uvijek podržavati pomirenje i vladavinu prava. Ovaj čin umanjuje pomirenje i vladavinu prava. Mi stoga pozivamo vlasti RS-a da brzo djeluju kako bi se osiguralo poštivanje relevantnih zakona”, navodi se u izjavi Delegacije Evropske komisije u BiH.Stav o postavljanju krsta na Zlatištu, dala je i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.”Ambasada SAD saglasna je sa stavom Ureda visokog predstavnika u BiH, te ponovo poziva lokalne vlasti da se ovo pitanje temeljito istraži i da se poduzmu odgovarajući koraci, u skladu sa zakonom. U više navrata smo isticali da upotreba religijskih simbola radi namjernog poticanja etničkih ili bilo kojih drugih tenzija nije u interesu građana ove zemlje”, navodi se iz Ambasade SAD u BiH.(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku