hamburger-icon

Kliker.info

Opasna retorika ili plan : Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u i Južnoj Koreji nuklearnim udarima !?

Opasna retorika ili plan : Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u i Južnoj Koreji nuklearnim udarima !?

07 Marta
07:47 2016

Kimiii7Sjeverna Koreja zaprijetila je u ponedjeljak Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji “neselektivnim” nuklearnim udarima ako ne odustanu od zajedničkih vojnih vježbi, izvijestili su svjetski mediji.U redovnim američko-južnokorejskim vojnim manevrima obično sudjeluju deseci hiljada  vojnika i svake godine generiraju napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, napominje BBC.

Zapovijed o “nuklearnom udaru pravde” koji bi se preduhitrio protivnik izrečena je u saopštenju  koje je objavio Pyongyang.Takva je retorika uobičajena za sjevernokorejski režim i stručnjaci sumnjaju da zemlja može na projektile staviti nuklearne glave.Prošle godine Sjeverna Koreja je zaprijetila da će Washington pretvoriti u “more vatre”.

U ovogodišnjim vojnim vježbama sudjelovat će oko 300 hiljada  južnokorejskih vojnika i 15 hiljada  Amerikanaca, što znači da će biti najveće u povijesti. Manevri bi trebali početi nekoliko dana nakon što su Ujedinjeni narodi uveli nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nedavnog nuklearnog testa i lansiranja raketa.

Slijedom tih postroženih kaznenih mjera filipinske su vlasti u subotu zaplijenile sjevernokorejski teretni brod. Glasnogovornik predsjednika kazao je da će posada biti deportirana a brod podvrgnut inspekciji prema mandatu UN-a.Sjeverna Koreja odgovorila je na sankcije saopštenjem  da priprema nuklearno oružje za akcije kojima će preduhitriti protivnika. Također su u more ispalili nekoliko raketa kratkog dometa.

SAD i Južna Koreja također su prošlog petka započeli službene razgovore o instalaciji američkih proturaketnih sistema  na korejskom poluotoku, čemu se žestoko protive Sjeverna Koreja, Rusija i Kina. Peking je poručio da proturaketni sistem  Thaad ugrožava sigurnost Kine i da bi potkopao njegov nuklearni sistem  za odvraćanje od napada.

Sjevernokorejski je režim prošlog četvrtka s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa – samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Pyongyangu uvelo dosada najstrože sankcije zbog navodnog testiranja nuklearnog projektila u januaru  i rakete dugog dometa u februaru .

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske.U saopštenju  objavljenom u ponedjeljak ističe se da zbog “nezakonitih i nečuvenih” sankcija u zemlji “kipi kao u loncu”.”Neselektivni nuklearni udar” koji Sjeverna Koreja planira pokazat će “vojnu snagu” zemlje, dodaje se.

(Kliker.info.Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku