hamburger-icon

Kliker.info

Okružni sud u Den Haagu : Holandija djelimično odgovorna za smrt Srebreničana

Okružni sud u Den Haagu : Holandija djelimično odgovorna za smrt Srebreničana

16 Jula
13:08 2014

krik22Okružni sud u Den Haagu je djelimično uvažio tužbu majki i udovica žrtava genocida u Srebrenici 1995. protiv države Holandije i njenih vojnih snaga, koji su bili dio mirovnih jedinica Ujedinjenih naroda u BiH, rekao je neposredno nakon izricanja presude Semir Guzin, član advokatskog tima Srebreničana.Advokat Guzin je istakao da je presuda očekivana, ali da advokatski tim nije zadovoljan presudom.

“Sud je, praktično, podijelio žrtve u tri kategorije i, praktično, udovoljio našem tužbenom zahtjevu za onu grupu muškaraca koja je bila unutar same baze Potočari. To je grupa koju su holandski vojnici 13. jula praktično izručili srbijanskom agresoru. Za ostale koju su bili oko baze i ona najveća grupa koja je bila usmjerena prema šumi iz centra Srebrenice, Sud je odbio tužbu i smatra da holandski vojnici nisu uradili ništa nezakonito i da se njihovo postupanje ne može dovesti u vezu s njihovom pogibijom”, rekao je Guzin.

Član advokatskog tima je za Anadoliju rekao kako je tužba postavljena tako da sve žrtve treba da dobiju tužbu i da je država Holandija odgovorna za štetu koja je nastala za sve žrtve.Na ovakvu presudu suda u Haagu je moguće uložiti žalbu u roku od tri mjeseca, što će biti i učinjeno.”Tužba nije odbijena u cijelosti, ali nije ni uvažena u cjelosti. Podnijet ćemo žalbu u roku od tri mjeseca drugostepenom sudu, a taj proces može trajati do dvije godine”, potvrdio je Guzin.

“Prihvatili su odgovornost za one ljude koji su se nalazili u bazi UN-a”, potvrdila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, za Anadoliju.Ipak, ona ističe kako će nastaviti sa ovim postupkom kako bi dokazali odgovornost Holandije za sve žrtve genocida u Srebrenici.

“Mi nećemo stati ovdje i ići ćemo ako treba i do Strasbourga. Nisam zadovoljna presudom i zato ćemo nastaviti našu borbu. Kako je moguće da je Holandija odgovorna za jedne ljude, a ne za druge”, rekla je Subašić.Udruženje “Majke enklava Srebrenica i Žepa” je tužbu na 300 stranica podnijelo u junu 2007. godine u kojoj je tražilo da Holandija odgovara zato što nije spriječila genocid u toj zaštićenoj enklavi Ujedinjenih nacija (UN).

U fokusu građanske tužbe pred Okružnim sudom u Hagu je bio navod da holandski vojnici, tadašnji pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, nisu zaštitili muškarce muslimane u UN-ovoj zaštićenoj enklavi u istočnoj Bosni kada je vojska Republike Srpske zauzela grad i usmrtila više od 8.000 muškaraca i dječaka. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku