hamburger-icon

Kliker.info

OHR se gasi za godinu?

OHR se gasi za godinu?

01 Jula
22:55 2008

Ako se ovim tempom nastavi provođenja pet zadataka i dva uvjeta međunarodne zajednice, Ured visokog predstavnika moga bi biti zatvoren za godinu, procjena je Rafija Gregorijana (Raffi Gregorian), zamjenika visokog predstavnika.

On smatra da će kampanja za lokalne izbore značajno usporiti rad na ispunjavanju zadataka koje je Vijeće za provedbu mira (PIC) postavilo u februaru ove godine bh. vlastima.

Dakle, s obzirom na "brzinu" kojom se dogovori u BiH postižu i promjene koje trebaju biti provedene, OHR se ne bi mogao zatvoriti u skorije vrijeme, možda tek za godinu?

– To je u rukama bh. vlasti. Ako se oni mogu dogovoriti o realizaciji postavljenih zadataka i uvjeta, onda je to moguće kako ste i kazali – u ovo vrijeme naredne godine.

Rusi zahtijevaju da se odredi datum zatvaranja OHR-a. Premijer RS Milorad Dodik i njegovi saradnici dodatno "zakuhavaju" na tom pitanju. Da li time oni samo produžuju život OHR-u i na duže od narednih godinu?

– Koliko će OHR ostati ovdje ponajviše zavisi od ponašanja bh. političara. Retorika i aktivnosti zvaničnika RS u proteklom periodu bili su jedan od glavnih razloga zašto je OHR i dalje potreban. Nadam se da će oni to imati na umu.

Čuo sam izjavu premijera Dodika. Bojim se da je on pogrešno razumio kominike PIC-a. Nema nikakvih novih zadataka i uvjeta za zatvaranje OHR-a. On spominje vojnu imovinu. Odranije se zna da se to pitanje mora riješiti. Već smo u dobroj mjeri riješili problem pokretne imovine, a sada treba riješiti status nepokretne vojne imovine. Iznad tog pitanja je državna imovina. BiH u ovom trenutku posjeduje heftarice, spajalice, nekoliko vozila i kancelarijski materijal…

A promjene Ustava? Dodik i to navodi.

– Opet, bojim se da kominike nije dobro pročitan. U njemu se navodi da je međunarodna zajednica zainteresirana za promjene Ustava. Želim naglasiti da to nije uvjet PIC-a.

Uspjeh OSA-e

– Ne želim govoriti o svojoj ulozi u hapšenju Stojana Župljanina. Drago mi je da se čuju i priče o mojoj izuzetnoj ulozi u tome. To godi i visokom predstavniku i meni. Kada se jednom cijela priča o ovom slučaju ispriča, onda će se vidjeti mnogo toga. Vidjet će se i ko je i kako je sve bio umiješan u ove aktivnosti.

Vidim da većina ljudi ne uvažava doprinos lokalnih organa vlasti u ovim aktivnostima. Oni su sada pravi partneri u privođenju optuženih za ratne zločine licu pravde. OSA, uredi tužilaca, te policija RS odigrali su vrlo važnu ulogu u lociranju i hapšenju Župljanina. Ono što su te institucije uradile ne samo da je dovelo do njegovog hapšenja, već je razotkrilo kako funkcioniraju mreže podrške ratnim zločincima. Time se sada dodatno povećavaju naše šanse da se i preostali bjegunci uhapse, posebno Karadžić.

Idemo na Karadžića

– Sada ćemo se još više fokusirati na Karadžića. Njegove veze sa BiH i mreža podrške koju ovdje ima u najvećoj je mjeri finansijske prirode. Sada se fokusiramo na dodatne mjere kojima ćemo tu mrežu i njene resurse dodatno osakatiti, da se tako izrazim.

Prekinut ćemo tu interakciju između mreže ovdje i njihovih partnera u Srbiji. Nadam se da će moguće promjene u formiranju Vlade u Srbiji tome doprinijeti…

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku