hamburger-icon

Kliker.info

OHR prinuđen da saopšti : Republika Srpska krši Dejtonski sporazum

OHR prinuđen da saopšti : Republika Srpska krši Dejtonski sporazum

29 Decembra
20:47 2009

Ured visokog predstavnika želi da pojasni i potvrdi da stavovi Vlade RS od 14. decembra 2009. godine i Zaključci Narodne skupštine RS od 28. decembra 2009. godine, kojima se odbacuje implementacija zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, "krše Dejtonski mirovni sporazum", saopštio je OHR.Visoki predstavnik svoje ovlasti crpi iz međunarodnog prava, uključujući pravno obvezujuće odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.Podsjećaju se organi vlasti RS da je Vijeće sigurnosti UN-a od 1997. godine putem rezolucija u skladu sa Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija, redovno potvrđivalo ovlasti visokog predstavnika kojima ima pravo donositi obvezujuće odluke.Republika Srpska mora poštovati Dejtonski mirovni sporazum u cijelosti i ne smije osporavati mjere poduzete u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a pod Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija.Organi vlasti RS ne mogu tvrditi da djeluju u potpunosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i istovremeno zanemarivati Aneks X, kontinuirano osporavajući visokog predstavnika i njegove ovlasti.Visoki predstavnik je, u skladu sa Aneksom X Dejtonskog mirovnog sporazuma, konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata ovog sporazuma, što također nalaže da visoki predstavnik „pomaže pri rješavanju poteškoća koje se pojave u vezi sa civilnom implementacijom, kada to ocijeni potrebnim“.Zaključci NSRS koji negiraju zakonski okvir pravosudnih institucija BiH, uključujući pitanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu (ICTY), predstavljaju direktan napad   sami koncept vladavine prava.

U tom kontekstu, postavlja se pitanje zašto organi RS osjećaju potrebu da održe referendum o tome da li trebaju poštovati vladavinu prava, uključujući saradnju sa ICTY.Saradnja sa Haškim tribunalom je obaveza svih zemalja, naročito zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma. Potpisnice imaju obavezu iz Člana IX Dejtonskog sporazuma da “sarađuju u istragama i krivičnom gonjenju ratnih zločinaca.”Na kraju, postoji obaveza koja proističe iz činjenice da je Odluka visokog predstavnika, zasnovana na jednoglasnom dogovoru ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira postignutom 14. decembra, da se produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u oblasti ratnih zločina, postepeno ih zamjenjujući domaćim sudijama i tužiocima.OHR će informirati Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti UN-a da su se ovim posljednjim zaključcima Vlada RS i Narodna skupština RS upustile u negiranje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i nepoštivanje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a usvojenih u skladu sa Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija.Visoki predstavnik izražava žaljenje zbog činjenice da se na kraju godine mora raspravljati o ovom pitanju, ali on mora još jednom pojasniti svoj stav.Valentin Inzko želi iskoristiti ovu priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine poželi sve najbolje, da im Nova godina donese dobro zdravlje i mnogo sreće.

Dodik: Zaključci NSRS ne krše Dejton                        Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik tvrdi da stavovi Vlade od 14. decembra i zaključci NSRS kojima se odbacuje provođenje zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, ne krše Dejtonski sporazum kako je saopštio OHR.- Ovdje je riječ o poštivanju Dejtonskog sporazuma. OHR ima problem da dokaže da krše Dejton, mi nemamo. Naravno, sila Boga ne moli, oni misle da će sila samo zemalja koje ih podržavaju biti dovoljna da se iz ovoga izvuku. Oni su ti koji prave kriminal i krše Dejton, a ne mi – ocijenio je Dodik.  (Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku