hamburger-icon

Kliker.info

OHR iambasada SAD u Sarajevu : Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine se moraju poštovati !

OHR iambasada SAD u Sarajevu : Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine se moraju poštovati !

17 Septembra
22:25 2016

ohr-ambasadaVisoki predstavnik u BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu  pozvali su sve strane u toj zemlji da ispoštuju odluke Ustavnog suda BiH.Ustavni sud BiH odbio je u subotu zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim.

Ambasada SAD-a u BiH istakla je da je nadležnost Suda jasno definirana u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma čime je Sud ovlašten za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

Uputili su apel rukovodstvu Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda, prenosi agencija Fena.Naglašavaju da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa.

“Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju s brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje”, navedeno je u saopćenju Ambasade SAD-a.

Iz Ambasade ističu da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica.

“Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH. Sjedinjene Američke Države napominju da su ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30. augusta 2016. ponovno potvrdili svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja. Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje Opšteg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja. Mi čvrsto stojimo iza tih izjava”, saopćeno je.

Inzko: Teške odluke

Visoki predstavnik Valentin Inzko ocijenio je da je Sud danas donio teške odluke da ne prihvati zahtjev Narodne skupštine RS-a (NSRS) za preispitivanje prethodne odluke Suda o Zakonu o praznicima te da obustavi primjenu odluke o referendumu koju je usvojio NSRS, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti.

“Današnje odluke još jednom pokazuju koliko je važna uloga ovog suda za poštivanje Ustava”, saopćeno je iz OHR-a.

U tom kontekstu, visoki predstavnik poziva vlasti u RS da se uzdrže od provođenja referenduma koji nema zakonske osnove i kojim bi se direktno prekršila odluka Suda. Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske, smatra on, nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa.

Kao konačni autoritet za provođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ponavlja da je Ustavni sud temelj Aneksa 4. Mirovnog sporazuma, i od ključne važnosti za njegovo provođenje. Upozorava da bi osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo direktno i ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo utjecaj na stabilnost zemlje.

Visoki predstavnik poziva sve strane da ispoštuju odluke koje je danas donio Ustavni sud BiH, da se uzdrže od daljih eskalacija i okrenu pitanjima od suštinske važnosti za zemlju i njene građane.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku