hamburger-icon

Kliker.info

Odšteta žrtvama deportacije : Milo Đukanović eurima pere svoje grijehe

Odšteta žrtvama deportacije : Milo Đukanović eurima pere svoje grijehe

29 Decembra
06:47 2008

Nakon sudskog poravnjanja, Crna Gora će iz svog budžeta isplatiti 4,135 miliona eura na ime odštete porodicama žrtava deportacije muslimana 1992. godine. Zvaničnici Crne Gore zadovoljno trljaju ruke i kažu da je time riješena jedina sposrna stvar u odnosima s Bosnom i Hercegovinom.Međutim, iza svega, po mnogim mišljenjima, stoji vješta igra u režiji Mile Đukanovića, Svetozara Marovića i Momira Bulatovića koji tim novcem zapravo peru svoje grijehe, odnosno direktan doprinos koji su dali agresiji Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu.S druge strane, isplata odštete može se shvatiti i kao direktno priznanje crnogorskih vlasti da su učestvovali u zločinima nad Bošnjacima, ali se otvara pitanje kako je moguće da niko iz te države ne odgovara.– Sudsko-pravni je presedan da se prizna krivica i isplati šteta, a da niko za to nije odgovoran. Vlast svoje kobne greške plaća novcem svojih građana, bježeći od krivice i odgovornosti – može se čuti u Podgorici.

Zločinci na slobodi              – U Crnoj Gori još niko nije odgovarao ni za jedan ratni zločin što je podatak koji zabrinjava i donosi nespokoj. To na crnogorsko društvo djeluje nezdravo jer pokazuje da se nije spremno da se suoči sa zločinima koji su činjeni u njegovo ime. Dok se krivica ne individualizira, smatrat će se da su ratni zločini počinjeni u ime cijelog naroda. Zločinci i sada slobodno hodaju Crnom Gorom i to oni koji su činili najsmonstrouznije stvari. Oni koji su osumnjičeni, nažalost su nižeg hijerarhijskog nivoa. Kompletna elita je sada izbjegla odgovornost, ali ne zbog toga što istražni organi nisu radili svoj posao, već zato što su im žrtve dale aboliciju kroz podršku. Zbog toga sam pesimista da će se u Crnoj Gori desiti istinsko suočavanje s prošlošću – izjavio je Boris Raonić, koordinator „Nensen dijalog centra“ iz Podgorice.

Tajni podaci i istrage                           Tokom ovomjesečnog boravka u Sarajevu, Milo Đukanović, premijer Crne Gore, najviše vremena je proveo u povjerljivim razgovorima s Fahrudinom Radončićem, vlasnikom „Avaza“ u njegovoj vili u naselju Mojmilo. Kao što je nedavno „San“ objavio, Đukanović je informisao Radončića o nekim tajnim podacima koje je dobio iz Francuske i Italije, a tiču su sumnjivih poslova i međunarodnim istragama o njima. Razgovorali su i o  poslovima u Ulcinju, Baru i Italiji. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku