hamburger-icon

Kliker.info

Odmah iza predsjednika – Bosanka: Austrijanci vjeruju ministrici pravde Almi Zadić

Odmah iza predsjednika – Bosanka: Austrijanci vjeruju ministrici pravde Almi Zadić

14 Februara
02:30 2023

Istraživanja su pokazala da građani Austrije najviše vjeruju predsjedniku Austrije Alexander Van der Bellen i Tuzlanki Almi Zadić.

Sudeći prema rezultatima koje prenosi austrijski mediji, vremena za austrijske političare i nisu baš “ružičasta”.

Naime, zaključak je kako Austrijanci sve manje vjeruju vladi, s obzirom na to da je indeks povjerenja porastao tek kod nekoliko ljudi.

Tako se najpouzdanijim i dalje pokazuje predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen – 59 posto od 1.000 ispitanika je izjavilo da vjeruje Van der Bellenu, 37 posto je to negiralo.

image

Rezultati istraživanja, februar 2023/ OGM

Ono na što Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni je podatak da je ministrica pravde u Austriji Alma Zadić zauzela drugo mjesto. Odmah nakon austrijskog predsjednika, Zadić je i prilikom istraživanja provedenog u novembru 2022. godine stekla najviše povjerenja građana Austrije.

Inače, Tuzlanka Alma Zadić je na čelu Ministarstva pravde Austrije od 2020. godine. Riječ je o prvoj ministrici migrantkog porijekla u historiji ove zemlje.

image

Ministrica Zadić sa austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom/ EPA

DRUGAČIJA

” Ti to ionako ne možeš”, bile su riječi koje je učiteljica uputila devetogodišnjoj Almi nakon što ju je zamolila da joj objasni što treba uraditi na testu iz matematike. Zadić u tom trenutku nije imala problem sa znanjem matematike, nego sa nerazumijevanjem njemačkog jezika. Upravo je s porodicom, kao izbjeglica, stigla u glavni grad Austrije. U tom trenutku Zadić je jedina migrantkinja u razredu i jedina koja ne govori njemački. Bilo je to prvi put, rekla je Zadić jednom prilikom kasnije, da je osjetila da je drugačija.

Ironija je da je Zadić u Beč upravo stigla iz društva u kojem su ljudi u tom trenutku doslovno gubili život jer su bili drugačiji. Alma Zadić je rođena u Tuzli, koju je napustila s porodicom u vrijeme rata u BiH.

(Oslobođenje)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku