hamburger-icon

Kliker.info

Odluka pada krajem mjeseca u Beču : Opšti izbori iduće godine zajedno s lokalnim?

Odluka pada krajem mjeseca u Beču : Opšti izbori iduće godine zajedno s lokalnim?

14 Augusta
07:19 2015

MerkelMog21Dok se državni i entitetski parlamentarci i ministri odmaraju, u sjedištu Europske unije u Bruxellesu pažljivo i pedantno pripremaju Samit zemalja Zapadnog Balkana zakazan za 27. augusta u Beču, a domaćin će mu biti Austrija.Radi se zapravo o nastavku Berlinskog procesa kojeg je lani pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel s ciljem uvođenja reda i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Gluhe sobe”

Za BiH je taj 27. augusta od iznimne važnosti i kako kažu naši izvori iz inozemnih diplomatskih krugova, Berlin i Washington su u stalnoj vezi pred sastanak u Beču i zajedno su dogovorili i pripremili veliki paket ekonomskih i ustavnih promjena za BiH.O tome su vlasti BiH, već obaviještene, a  posebno će biti govora s predstavnicima BiH u “gluhim sobama” u Beču, kako se to diplomatski kaže “na marginama” oficijelnog skupa kojem će prisustvovati najviši dužnosnici Europske unije i šefovi država i vlada BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije.

BiH će predstavljati Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjednik Vijeća ministara i državni ministri Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda.

– Za godinu dana može se provjeriti je li se nešto pomaklo – kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon konferencije u Berlinu održane u augustu  prošle godine.

Očekivanja EU-a i SAD-a da će se u BiH nešto pomjeriti nabolje nakon općih izbora u oktobru 2014. godine, nisu se ostvarila. BiH ne samo da stoji u mjestu nego tone još dublje. Dugo je vremena trebalo da se nakon lanjskih izbora formiraju državne i entitetske vlade,  međutim one nisu ništa uradile osim što su usvojili dokument pod nazivom Reformska agenda kojim uglavnom mašu kao svojim vrhunskim postignućem, a socijalnih i ekonomskih reformi koje su obećale još nema. U međuvremenu, 1. juna ove godine stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH potpisala sa EU i još stoji samo na papiru.

Kako stvari stoje, 2015. godina je potpuno izgubljena, iako su je aktualna državna i entitetske  vlasti najavljivale kao prekretnicu i godinu u kojoj će BiH snažno krenuti naprijed. Da zlo bude veće, pobrinule su se stranke koje su preuzele zakonodavnu vlast – ni u čemu se ne slažu osim u raspodjeli fotelja pa je nepostojanje zajedničkog programa i vizije države dovelo do raspada parlamentarne većine u Federaciji, nestabilna je i ona u Republici Srpskoj, a opasno se ljulja i Vijeće ministara i već se najavljuje njegova “prekompozicija”.

Sve što se događa od lanjskih izbora samo je dodatno potvrdilo loša iskustva koja već godinama i desetljećima EU, prije svega Njemačka, i SAD imaju s političarima u ovoj zemlji pa pripremaju veliki zaokret u svojoj ponudi da se ovdašnje vlasti uozbilje i konačno odluče hoće li BiH biti država po mjeri Europe i svijeta ili će nastaviti da se valja u svom blatu.

Činjenica je da ni zatvaranje europskih i američkih “česmi novca” nisu u BiH postigle neki poseban učinak da vlasti namjerno proizvode kontrolirani kaos u državi i svim njenim dijelovima kako bi zadržali status quo, upalila je alarm u Berlinu i Washingtonu.Naši diplomatski izvori kažu da će BiH biti pružena zadnja šansa i ako je ne iskoristi ostat će zatvorena u svoja “četiri zida”, odnosno izolirana bez ikakve šanse da svoju unutarnju nestabilnost izveze u regiju i Europu.

Individualna prava

U najkraćem, ponuda je da BiH prihvati paket oštrih reformi i bez ostatka krene u njihovu primjenu, uključujući i ustavne kako bi se na 20-godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma riješila Daytonskog ustava kao “luđačke košulje” i dobila novo unutarnje političko i ekonomsko ustrojstvo.

Jedan od zahtjeva je da se promijene datumi izbora. To podrazumijeva da se u listopadu iduće godine s lokalnim održe i opći izbori tako da više ne bi bilo izbora svake dvije godine. To bi s jedne strane donijelo uštede u proračunima na svim razinama vlasti, a  s druge osiguralo bi  strankama koje pobijede da se pune četiri godine posvete rješavanju problema i interesima građana.

Sadašnja praksa je potpuno nakaradna – od općih izbora prošle godine stranke pobjednice bave se samo kadrovskim kombinacijama, a s početkom iduće kreću u predizbornu kampanju za lokalne izbore i tako stalno ukrug. Podrška spajanju lokalnih i općih izbora iduće godine stiže iz većine oporbenih stranaka koje inače zahtijevaju izvanredne opće izbore, ali izostaje od strane HDZ-a, SDA i SNSD-a. Da bi se prekinulo s takvom praksom mora se izmijeniti Izborni zakon BiH, ali, kako kažu naši izvori, ne dolazi u obzir uspostava treće izborne jedinice jer bi to značilo uvođenje na mala vrata trećeg entiteta.

U paketu je i radikalna reforma pravosuđa odnosno njegov preustroj po standardima i principa EU-a kako bi postalo potpuno neovisno i kako bi „svjetlosnim miljama“ bilo odmaknuto od utjecaja političkih stranaka i njihovih šefova. Naši izvori kažu da to nipošto ne znači ukidanje Suda BiH i Tužiteljstva BiH na čemu inzistiraju vlasti RS-a, nego profesionalno jačanje tih pravosudnih institucija uz  uspostavu Vrhovnog suda BiH.

U ponudi je i remont policijsko-sigurnosnog sustava koji se stalno i iznova pokazuje nemoćnim i nesposobnim. Naime, međusobna suradnja policijskih i sigurnosnih agencija je nikakva, neke su višak i to je oblast koja se, bez obzira na protivljenja mora „duboko zaorati“.

Još dva „paketića“ zbog kojih su politički lideri namršteni, a u velikom su paketu, zaslužuju posebnu pažnju. Kategorija pod imenom politička volja, koju su kao osobni alibi smislili lideri političkih stranaka, potpuno se briše i za Bruxelles, Berlin i Washington ona više uopće ne postoji jer nema nikakve veze s interesima države i njenih građana.U sklopu toga, Njemačka i SAD zahtijevaju da se u prvi plan stave individualna prava i budu visoko iznad kolektivnih prava.

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

 1. harun
  harun 14 Augusta, 20:56

  Pogledajte kako su srpski ekstremisti poceli opet da divljaju u Prijedoru….!
  Link:
  https://www.youtube.com/watch?t=92&v=9K0nvk6zIq0

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku