hamburger-icon

Kliker.info

Odlikovanje pa penzija za generala Dikovića : Milan Mojsilović novi načelnik Generalštaba vojske Srbije

Odlikovanje pa penzija za generala Dikovića : Milan Mojsilović novi načelnik Generalštaba vojske Srbije

15 Septembra
06:34 2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Milana Mojsilovića za novog načelnika Generalštaba Vojske Srbije.Vučić je nakon sastanka s ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom i predstavnicima vojnog vrha izjavio da je prihvatio zahtjev dosadašnjeg načelnika Ljubiše Dikovića da ode u penziju i da mu se želi zahvaliti “jer se časno borio za ovu otadžbinu”.

“On je bio zatvaran u toku sukoba u Bosni i Hercegovini. Hrabro i časno se borio protiv NATO agresije. Veoma sam mu zahvalan. Na tome što je poslednjih godina radio ozbiljno i odgovorno na modernizaciji vojske i njenom unapređenju”, kazao je Vučić, prenosi list Novosti.

Za te zasluge dodijelio mu je najviši ukaz za jednog generala – “Karađorđevu zvezdu”.

Ko je novi načelnik

Milan Mojsilović, aktuelni pomoćnik ministra odbrane, jedan je od najiskusnijih oficira Vojske Srbije, navodi agencija Tanjug.

Rođen je u Mitrovici 3. augusta 1967.

Završio je Vojnu Akademiju, Komandno-štabnu školu i Školu nacionalne odbrane u Beogradu. Od značajnijih operativnih dužnosti obavljao je dužnost načelnika operativnog odjeljenja u Komandi operativnih snaga Vojske Srbije, zamjenika komandanta Združene operativne komande u Generalštabu i komandanta Kopnene vojske.

Pored dužnosti šefa Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO-u, obavljao je dužnost predsjedavajućeg međunarodne savjetodavne grupe u centru za sigurnosnu saradnju RACVIAC.

Aktivna vojna služba mu se završila 2017. godine.

General Ljubiša Diković rođen je 1960. godine u Užicu. Načelnik Generalštaba postao je u decembru 2011. godine, za vrijeme mandata predsjednika Srbije Borisa Tadića.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku