hamburger-icon

Kliker.info

Suze na kraju : Theresa May odlazi 7. juna

Suze na kraju : Theresa May odlazi 7. juna

24 Maja
15:55 2019
epa07596412 Britain's Prime Minister Theresa May makes a statement on at Downing Street in London in Britain, 24 May 2019. May announced she would resign from office on 07 June 2019. EPA-EFE/NEIL HALL

Britanska premijerka Theresa May odstupit će s dužnosti 7. juna , a o tome je u petak obavijestila i kraljicu Elizabetu.

“Sada mi je jasno da je u najboljem interesu države da ima novoga premijera koji će predvoditi napore oko Brexita. Stoga, danas najavljujem svoju ostavku kao čelnica Konzervativne stranke u petak, 7. juna”, poručila je May dodajući da joj je bila iznimna čast služiti zemlji koju voli.

Duboko žali, kako je rekla, jer nije uspjela izvesti državu iz EU te je dodala kako taj posao ostaje njezinom nasljedniku koji će morati naći konsenzus u parlamentu.

“To je moguće samo ako sve strane žele kompromis”, rekla je May, prije nego što je u suzama napustila govornicu u Downing Streetu.

May će, prema najavama, ostati na dužnosti tokom unutarstranačkih izbora konzervativaca, koji traju šest tjedana.

Ostavlja duboko podijeljenu državu

Nakon što May odstupi 7. juna, utrka za novim čelnikom Konzervativne stranke počinje sedam dana nakon toga.

May, koja je izdržala krize i poraze prilikom pokušaja pronalaska kompromisa oko Brexita koji bi prihvatio parlament, kaže kako stranku napušta bez loše volje.

“Uskoro ću napustiti posao koji mi je bio životna čast. Druga premijerka u povijesti, no zasigurno ne zadnja. Radim to bez zle volje, no sa ogromnom i trajnom zahvalom što sam imala priliku služiti zemlji koju volim”, kazala je May drhtavim glasom, boreći se sa suzama.

May, nekad pristaša članstva u EU, koja je postala premijerka uslijed previranja 2016. godine i Brexita, ostavku podnosi bez ispunjenja glavnih ciljeva, da predvodi Veliku Britaniju iz bloka te da pomiri razlike u parlamentu.

May je ostavila svoju zemlju duboko podijeljenu a politička elita je u blokadi oko toga kako, kada, i hoće li uopće napustiti EU.

Tri godine na dužnosti

Prije odluke o ostavci, May je bila pod velikim pritiskom da objavi datum povlačenja pošto je propao njezin posljednji prijedlog za Brexit.

Britansko gospodarstvo, peto najveće u svijetu, zbog nastale pat pozicije, suočeno je s više opcija, a to su uredan izlazak iz Europske unije uz sporazum, kaotičan izlazak bez sporazuma, izbora ili novi referendum o razdruživanju.

May je premijersku dužnosti preuzela nakon referenduma 2016. godine, na kojem su Britanci većinom, iako tijesnom, glasali za izlazak iz EU-a, ali do danas nije uspjela privoljeti Parlament da potvrdi sporazume s Bruxellesom o načinu na koji će se razdruživanje provesti.

Parlament je tri puta odbacio njezine prijedloge, a i najnoviji, četvrti, koji je predstavila u ponedjeljak navečer, po svim najavama stranačkih prvaka, završit će jednako neuspješno.

Johnson najizgledniji nasljednik

Prema Reutersu, kada se May povuče, njezina Konzervativna stranka izabrat će novog lidera, koji će vjerojatno ponovno pregovarati s Bruxellesom o sporazumu koji je May u novembru sklopila.

S novim pregovorima povećavaju se izgledi za sukobe Londona s europskim blokom.

Najviše izgleda za nasljednika Therese May daje se Borisu Jonhsonu, koji je bio zaštitno lice kampanje za Brexit.

Podijeli

Jedan komentar

  1. EU
    EU 24 Maja, 16:39

    Dobro otisla.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku