hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak slavnog dirigenta i profesora : Preminuo Teodor Romanić

Odlazak slavnog dirigenta i profesora : Preminuo Teodor Romanić

29 Marta
15:25 2019

U Sarajevu je sinoć preminuo Teodor Romanić, istaknuti dirigent, član Akamdemije nauka i umjetnosti BiH, muzički pedagog, profesor, dugogodišnji direktor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske filharmonije, saopćilo je Narodno pozorište Sarajevo.

Romanić je rođen u Bjelovaru 1926. Završio je Odsjek za dirigovanje i kompoziciju (M. Horvat) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od 1956. djelovao kao dirigent orkestra Sarajevske opere i Sarajevske filharmonije, te kao nastavnik na Muzičkoj akademiji u svim zvanjima od asistenta do redovnog profesora za predmete:
Dirigovanje, Orkestar, Sviranje partitura i kao šef Operskog studija.

Od 1999. bio je redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

U okviru svoje aktivnosti bio je dekan Muzičke akademije u dva mandata, zatim direktor Opere i Filharmonije u dva navrata. Svoju aktivnost proširio je značajno na publicistiku i kompoziciju. Bio je
dugogodišnji predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH, te predsjednik Saveza muzičkih umjetnika bivše Jugoslavije.

Dirigovao je brojna djela standardne operske literature raznih epoha i mnoge simfonijske koncerte.
Gostovao je kao dirigent Opere i kao dirigent simfonijskih koncerata u mnogim zemljama Evrope, Azije i Amerike.

Objavljena djela: Sviranje partitura i izrada klavirskih izvoda; Dirigiranje; Kreativnost dirigentske prakse i Muzika u Sarajevu.

Za svoj rad odlikovan je sa Ordenom rada, Ordenom zasluga za narod bivše Jugoslavije, Ordenom za zasluge u nauci i umjetnosti Republike Austrije. Nosilac je Šestoaprilske nagrade Sarajeva, Dvadesetsedmojulske nagrade BiH, Plakete Univerziteta u Sarajevu i mnogih drugih javnih priznanja.

U toku svog dugogodišnjeg djelovanja u Narodnom pozorištu u Sarajevu postavio je i interpretirao niz operskih i baletskih djela – premijera i obnova.
Bio je predsjednik KPD Prosvjeta

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku