hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak pozorišnog pustolova: Na probi pozorišne predstave, u Skoplju preminuo slovenački režiser Tomaž Pandur

Odlazak pozorišnog pustolova: Na probi pozorišne predstave, u Skoplju preminuo slovenački režiser Tomaž Pandur

13 Aprila
07:54 2016

pandurIstaknuti slovenski kazališni redatelj Tomaž Pandur umro je u 53. godini u Skoplju od zastoja rada srca tokom probe za predstavu  Kralja Leara u Makedonskom narodnom teatru.Izuzetno plodan umjetnik čija se redateljska poetika temeljila na originalnom pristupu djelima svjetske klasične literature kojima je često znao šokirati tradicionaliste i teatrologe, Pandur je ostao zapamćen po režiji mnogih uspješnih predstava, prenosi agencija STA.

Diplomirao je 1988. na ljubljanskoj Akademiji za kazalište i film, nakon čega je djelovao kao direktor drame u rodnom Mariboru.Kasnije je ostvario značajnu karijeru u kazalištima u regiji i svijetu sa svojim kazalištem “Pandur.Theaters”. Posljednjih godina živio je u Madridu.Radio je brojne adaptacije dramskih klasika kojima je pristupao na drugačiji način. Među njegovim najpoznatijim predstavama ističu se Faust, Tesla Electric Co., Hamlet, Medeja itd.

Veliki gubitak za evropski teatar

Pandur će posebno ostati u sjećanju hrvatskoj publici kojoj se predstavio nizom uspješnih koprodukcijskih projekata: u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb postavio je predstave Michelangelo, Medeja teRat i mir; u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavella je postavio predstavu Kaligula, a u suradnji s teatrom Ulysses je režirao Tesla Electric Company.

Intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč smrt Tomaža Pandura nazvala je velikim gubitkom za europski teatar.

“Kultni redatelj koji je još krajem ‘80-ih godina pomicao kazališne granice uspijevao je svojim autentičnim kazališnim govorom učniti teatar važnim mjestom u kojem su umjetnici izravno ulazili u dijalog s vremenom u kojem su živjeli. Od Šeherezade, Fausta, Hamleta do predstava koje je režirao u našem kazalištu – Rata i mira, Medeje i Michelangela pokazivao je čudesan talent i snagu da svijet transformira u teatarske prizore koje zavodljivošću svojih slika čine taj isti svijet podnošljivijim, kazala je Vrgoč.

“Tisuće gledatelja u različitim sredinama i na različitim kontinentima divili su se njegovim kazališnim pustolovinama u kojima nisu postojale zapreke i gdje je jedino mašta diktirala smjerove kretanja. Za Tomaža Pandura između teatra i života nije postojala granica o čemu svjedoči i njegova prerana smrt na kazališnim daskama”, zaključila je Vrgoč.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Vinnie
    Vinnie 22 Februara, 09:10

    haha! reuben & my father in law would love you! i&v#3;9e been witness to some skip diving episodes from both of them.i say if it's in the skip it's free for the taking ;)xx

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku