hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak “Limenog bubnja” : Preminuo njemački nobelovac Gunter Grass

Odlazak “Limenog bubnja” : Preminuo njemački nobelovac Gunter Grass

13 Aprila
13:57 2015

gunter-grassNjemački pisac Günter Grass, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i autor slavnih romana poput “Limenog bubnja”, umro je u dobi od 87 godina, objavila je u ponedjeljak njegova zaklada.Grass je rođen 1927. godine u Gdanjsku, tadašnjem Danzigu, i veliki dio njegovih romana odigrava se u tome gradu. Dobitnik je Nobelove nagradu za književnost 1999. godine. Najznačajnije djelo mu je roman Limeni bubanj u kojoj opisuje život njemačke obitelji u Gdanjsku u prvoj polovici 20. stoljeća.

Prašinu je podigao prije devet godina kad je priznao da je kao sedamnaestogodišnji mladić bio u sastavu SS-ovih elitnih jedinica. Grass je priznanje izgovorio u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung, vođenom uoči izlaska njegove autobiografije “Guljenje luka”.
Ta je izjava izazvala bujicu reakcija. Grass je desetljećima u Njemačkoj, ali i u širem kulturnom kontekstu, slovio kao moralna instanca, kritičar nacizma i svih ostalih oblika društvene nepravde.

Reakcije na Grassovo priznanje bile su žestoke i prilično oprečne, no većina se slaže u tome da je s njim u javnost trebao izići puno ranije, a ne kao gotovo 80 godišnjak. Na pitanje zbog čega je tako kasno otkrio tu kompromitirajuću činjenicu o svom životu, Grass je rekao:
“To me pritiskalo. Moja šutnja svih ovih godina bila je razlog zbog kojeg sam napisao ovu autobiografsku knjigu. To je konačno moralo van”.
Za mnoge Nijemce Grass je predstavljao simbol generacije koja je odrastala nakon Drugog svjetskog rata noseći teret krivnje svojih očeva za zločine koje su počinili nacisti.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku