hamburger-icon

Kliker.info

ODLAZAK LEGENDE: U Mostaru sahranjen Sulejman Sula Rebac!

ODLAZAK LEGENDE: U Mostaru sahranjen Sulejman Sula Rebac!

18 Novembra
03:23 2006

Kako javlja RTV Mostar, cijeli Mostar, kome su mjera ljudskosti i komšijski odnosi najpreče stvari, na Sutinu se slio u koloni sa željom da oda zahvalnost i poštovanje za pošteno koračanje zemljom  – On nije bio samo učitelj, on je bio i čovjek…. On nas je učio, ne samo fudbalu već i životu, da postanemo ljudi… Imao je  svoju ljubav za sve nas i prenosio je na nas, a mi smo ju  prenositi na druge – rekao je legendarni «Veležovac», Sulin učenik, Duško Bajević.Veliki kolega i prijatelj Sulejmana Rebca, Franjo Džidić, rekao je novinarima da je Sula Rebac bio izuzetan čovjek,  sportaš, džentlemen. – Imao sam čast da sa tako velikim nogometašem igram, počinjem karijeru. Obilježio je izuzetan lijep period u sportskom životu Mostara – rekao je Džidić. Kemal Šestić dodao je da će djelo Sulejmana Rebca ostati trajno upisano, ne samo u mostarskom sportskom životu, već i u splitskom, jugoslovenskom i evropskom…     – U ime starijih igrača prenio sam izraze sućut porodici u namjeri da im olakšam boli i istaknem ponos što su imali jednog takvog čovjeka – istakao je Šestić.      U ime Grada Mostara riječi oproštaja uputio je Božo Ćorić, šef Odjela za društvene djelatnosti. – Meni je pripala dužnost da u ime Mostara odam počast i da se oprostimo  od čovjeka koji je svojim predanim radom, ljubavlju prema Mostaru zadužio sve građane. O njemu se treba govoriti kao jednom od najzaslužnijih pojedinaca kada je u pitanju razvoj FK «Velež» i sport u Mostaru – kazao je Ćorić.

 Inače, Sula  je «Rođenima» poklonio cijeli život i do kraja ostao vjeran njihovom amblemu. – O Sulejmanu možemo govoriti kao sinonimu tipičnog Mostarca. Otvorenom, uvijek spremnom za podršku, čovjeku koji do kraja ispija životne sokove, predajući se hedonizmu, ali i pokazujući da se kroz posao koji obavlja mora neprestano dokazivati, nastojeći postići što bolje rezultate – rekao je čelnik FK «Velež» Ahmet Džubur.

 Sule Rebac je  nositelj partizanske spomenice. Branio je slobodu i borbu za čovjekov dignitet. – Sula bio je draga osoba, miljenik Hercegovine, i prijatelja «Veleža» širom prostora bivše države – rekao je predsjednik kantonalnog odbora SUBNOR-a Alija Bijavica.Posebno emotivan govor održao je njegov najdraži mu pulen Duško Bajević.   – Žao mi je, Sula, što si doživo da mnogo toga ružnog vidiš u gradu u kojem si se rodio,  u koji si se  vraćao sa svih velikih sportskih putovanja, sa toliko pobjeda. Ponosio si se svojim gradom. A tvoja Donja mahala, Mostar, Split ponosili su se tobom, u neka sretna vremena – rekao je Bajević.   Počasne su se straže brzo smjenjivale. Svako je želio da stane pored odra i pokloniti se Sulejmanu. Mladi «Veležoci», veterani, sportisti,  Mostarci stali su uz odar dragog  prijatelja. Klub navijača «Rođeni» poslao je pismo u kojem stoji da su «Mostarci izgubili, ne samo sugrađanina, već i prijatelja, suborca i fudbalsku legendu, idola novih generacija….  – Mostarske dječake iz mahala školovao je u vrhunske fudbalere… Pa onda Sulejmane čast nam je što te Mostar imao – navodi se u pismu navijača.

(RTV Mostar/Kliker.info) 

 

 

 (Foto: Ivan Rozić)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku