hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak književnog velikana : Umro novinar i nobelovac Gabriel Garcia Marquez

Odlazak književnog velikana : Umro novinar i nobelovac Gabriel Garcia Marquez

18 Aprila
04:40 2014

Marguez11Gabriel Garcia Marquez, slavni kolumbijski novinar, pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, umro je u 87. godini, objavio je Reuters, prenoseći informaciju meksičkih novina. Vijest je na Twitteru potvrdila i glasnogovornica obitelji Fernanda Familiar.Smatra se jednim od najznačajnih autora 20. vijeka. Najpoznatiji je po svojim romanima, osobito “Sto godina samoće”, “Jesen patrijarha”, “Ljubav u doba kolere”, “Pukovniku nema tko da piše…” Smatra se najznačajnim predstavnikom magičnog realizma, smjera u književnosti koji kombinira činjenice i fantazije.

Rodio se u gradu Aracataca, obalnom gradu u sjevernoj Kolumbiji (u Magdaleni). Odrastao je s djedom i bakom po majci. Djed mu je bio pukovnik Nicolas Ricardo Márquez Mejla, liberalni veteran , jedan od osnivača tog grada i žestoki protivnik svih oblika tiranije. Svaki čitatelj Márquezovih djela prepoznaje detalje njegova djetinjstva koje je utkao u svoje knjige.S osam godina, nakon smrti djeda, otišao je živjeti s roditeljima u grad Sucre i tada počinje njegovo formalno obrazovanje. Sramežljiv ali inteligentan, dobiva kasnije školarinu u isusovačkoj školi za nadarene učenike.

Na nagovor roditelja krenuo je studirati pravo na Universidad Nacional. U to je vrijeme upoznao svoju tada trinaestogodišnju suprugu Mercedes, koja mu je obećala da će se udati za njega kada završi školovanje. Vjenčali su se četrnaest godina kasnije.Živio je prilično bijedno, priključio se književnom klubu “el grupo de Barranquilla”, te počeo čitati Hemingwaya, Joycea te Faulknera, koji je postao njegov literarni heroj. Putovao je po Kolumbiji, 1954. godine se skrasio u Bogoti, te počeo raditi kao novinar u listu “El Espectador”.Zbog jednog novinskog članka u kojem je opisao događaje jedinog preživjelog mornara kolumbijskog razarača koji je potonuo zbog nemara, a vlada to sve pokušavala preokrenuti i zataškati, Márquezu je život bio u opasnosti, te je morao napustiti domovinu.

Putovao je po Europi, Venezueli, a riskirao je samo jednom, vratio se kako bi se vjenčao s Mercedes.U to doba je boravio i u Havani, započevši prijateljstvo s Castrom koje traje i dan danas te izaziva brojne negativne političke reakcije. Potaknut kubanskim događajima Márquez je pomogao pri osnivanju ureda Castrove izvještajne agencije Prensa Latina u Bogoti, a zatim i u New Yorku. Zbog svojih stavova uvrijedio je Amerikance, pa mu je sve do 1971. godine bio zabranjen ulazak u zemlju.Živio je u Meksiku. Početkom ljeta 1999. počele su se širiti misteriozne glasine o Márquezovoj tajanstvenoj bolesti, netko je čak 9. juna 1999. plasirao na internet kako je pisac dan ranije umro u Mexico Cityju. Istina je bila da se on počeo još u proljeće loše osjećati i da je postao toliko slab da se počeo rušiti i u bolnici je postavljena dijagnoza ne-Hodgkinovog limfoma, a 2006. godine i Alzhemerova bolest.Njegov rak počeo se širiti na pluća, limfne čvorove i jetru. Pimljen je 31 .martau bolnicu   u Ciudad de Mexicu zbog dehidracije te upale pluća i mokraćnih puteva.  (Kliker.info-Novi list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku