hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak istinskog prijatelja Bosne i Hercegovine : Preminuo historičar Ivo Banac

Odlazak istinskog prijatelja Bosne i Hercegovine : Preminuo historičar Ivo Banac

30 Juna
15:20 2020

Historičar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini života, doznaje se iz kruga porodice, javlja Hina.

Banac je bio profesor emeritus historije Univerziteta Yale, a na tom je univerzitetu bio u dva mandata predstojnik (Master) Pierson Collegea.

Bio je ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003), predsjednik Liberalne stranke (2003–2004) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004–2007).

Rođen je 1. marta 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Standford.

Od 1975. do 1977. bio je asistent na Univerzitetu Stanford i na Državnom univerzitetu San Francisca, potom je bio docent do 1982. godine, vanredni profesor do 1988. godine, a zatim redovni profesor historije na Univerzitetu Yale.

Od 1995. do 1999. bio je profesor historije na Srednjoevropskom univerzitetu (CEU), obnašajući i rukovodeće dužnosti poput one upravitelja Instituta za jugoistočnu Evropu.

Počasni građanin Sarajeva

Od 2008. bio je redovni profesor historije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2018. godine bio je profesor mentor doktorandima historije Hrvatskog katoličkog univerziteta u Zagrebu. Bio je i počasni je pročelnik Odsjeka za političke nauke i međunarodne odnose na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST).

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (nagrađena nagradom “Wayne S. Vucinich” za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoeuropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu (1988, nagrađena nagradom “Josip Juraj Strossmayer” za najbolju knjigu iz društvenih znanosti objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Banac je bio supredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik prestižnih naučnih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990.

Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine.

Posljednjih deset godina održavao je Ljetnu školu Univerziteta Yale u Dubrovniku.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku