hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak istinske filmske legende : U 74 godini u Parizu preminuo Goran Paskaljević

Odlazak istinske filmske legende : U 74 godini u Parizu preminuo Goran Paskaljević

26 Septembra
03:56 2020
Čuveni režiser Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini, u Parizu.

Goran Paskaljević je rođen je 1947. u Beogradu, a studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova, koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid…). Muzej moderne umjetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u London 2010. prireditili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku o njegovom radu.

Nakon svog prvog igranog filma “Čuvar plaže u zimskom periodu” (1976) snimio više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom svijeta. Reditelj je kultnih ostvarenja “Poseban tretman”, “Varljivo leto ’68”, “Bure baruta”… Na ovogodišnjem Festu je prikazan njegov posljednji film “Uprkos magli”, sa kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Dobitnik je nagrade “Živojin Žika Pavlović” Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) za afirmaciju regionalne filmske umjetnosti u svijetu, a priznanje je trebalo da mu bude uručeno večeras na svečanom otvaranju manifestacije .

Časopis “Variety” svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku