hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak genijalnog matematičara : U tragičnoj nesreći poginuo nobelovac John Nash

Odlazak genijalnog matematičara : U tragičnoj nesreći poginuo nobelovac John Nash

24 Maja
21:25 2015

Nash21John Nash, 86-godišnji matematičar s Princetona i njegova supruga Alicia poginuli su u saobraćajnoj nesreći. Prema policijskom izvještaju, supružnici su poginulu tokom vožnje u taksiju kada su zbog siline udarca ispali iz vozila.Nash je bio inspiracija za Oscarom nagrađeni film ‘Genijalni um’, u kojem ga je tumačio poznati australski glumac Russell Crowe. Radnja filma odvija se oko Nashovog rada na teoriji Igara za koju je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 1994.

U filmu je portretirana i njegova borba s mentalnom bolesti. Nash je naime, bolovao od šizofrenije.John Nash je rođen u Bluefieldu. Otac mu je bio inženjer elektrotehnike a majka je prije udaje radila kao nastavnica. Oba roditelja su htjela visoko obrazovanje za Johna, pa su mu osiguravali enciklopedije, te su mu čak dozvoljavali da polaže napredne matematičke smjerove na obližnjem fakultetu dok je još bio u srednjoj školi. John je dobio stipendiju za Carnegie Institute of Technology, te je magistrirao za samo 3 godine.

R.J.Duffin, bivši profesor na CIT fakultetu i Nashov savjetnik je napisao pismo preporuke sa samo jednom rečenicom: This man is a genius (Ovaj čovjek je genij). Nash je prihvaćen na Harvardu, ali je predsjednik matematičkog odjela na Princetonu, Solomon Lefschetz pozvao Nasha u družinu John S.Kennedya. To ga je uvjerilo da ga na Harvardu manje cijene. Na Princetonu je radio na teoriji ravnoteže. 1950.godine je doktorirao sa 28 stranica rada. Teza, pisana pod nadzorom Alberta W. Tuckera sadrži definiciju za ono što će se kasnije zvati Nashova ravnoteža.

(Kliker.info-agencije)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku