hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak čuvenog kantautora i velikog čovjeka : Preminuo Đorđe Balašević

Odlazak čuvenog kantautora i velikog čovjeka : Preminuo Đorđe Balašević

19 Februara
20:04 2021

Đorđe Balašević, čuveni kantautor iz Novog Sada preminuo je danas u 67. godini u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) gdje se liječio od COVID-19.

Balašević je u utorak primljen u Infektivnu kliniku KCV zbog upale pluća, ali se njegovo stanje iznenada pogoršalo danas popodne zbog ranijih hroničnih zdravstvenih problema koje je imao, javlja Anadolija.

Kako dodaje, vijest je potvrđena i iz Kliničkog centra Vojvodine.

‘Otišao veliki pjesnik’

Momčilo Bajagić, lider grupe “Bajaga i instruktori”, rekao je za Tanjug da mu je mnogo teško i da je COVID-19 izuzetno nepredvidiva i opaka bolest koja ne bira.

“Ðole je bio jedan od simbola jugoslovenske pop scene i njegove pesme su bile prepoznatljive od Vardara pa do Triglava. Mnogo mi je teško i nikako ne mogu da ‘obradim’ informaciju da Ðoleta više nema. Bio je veliki pesnik i nema sumnje da je njegov odlazak veliki udarac za našu kulturu”, kazao je Bajagić.

Milan Ðurđević, frontmen benda Neverne bebe, rekao je da je Balašević bio neprevaziđeni pjesnik na regionalnoj pop sceni i da je imao poseban muzički izraz koji je oduševljavao milione ljudi.

“Lako je bilo voleti Balaševića kada je bio vrhunski pesnik. Ostavio je nemerljiv trag u našoj pop kulturi i raznežio svojim pesmama brojne generacije. Nesumnjivo je njegov odlazak ozbiljan gubitak za našu kulturu, ali i za sve ljudi koju su voleli njegove pesme. balašević je bio neponovljiv” kazao je Ðurđević.

Bogata karijera

Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. započeo je solističku karijeru. Ukupno je objavio 14 albuma.

Tokom karijere objavio je i pjesmaricu sa svojim tekstovima “Računajte na nas”, roman “Tri posleratna druga” (1991), knjigu novinskih komentara “I život ide dalje (sve dalje odavde…)” (1993), knjigu “Dodir svile” (1996) u kojoj je izbor tekstova sa ploča, te roman “Jedan od onih života” (1997).

Balašević je napisao scenarij i tumačio glavnu ulogu u TV seriji “Specijalna redakcija”, glumio u TV serijama “Vojnici”, “Pop Ćira i pop Špira”, “Panonski mornar”, i u filmu “Vojnici”.

Za svoj rad dobio je Nagradu punoletstva, Oktobarsku nagradu Novog Sada, Estradnu nagradu Jugoslavije, nagradu za literarni doprinos u području estrade na “Domanovićevim danima satire” i nagradu Todor Manojlović za poseban umjetnički senzibilitet.

U organizaciji UNHCR-a, Balašević je u februaru 1998. godine održao dva koncerta u Sarajevu i bio je prvi muzičar iz Srbije, koji je nakon ratnih djelovanja nastupio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku