hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak “Čelične Lady”: Margaret Thatcher umrla u 88. godini od posljedica moždanog udara

Odlazak “Čelične Lady”: Margaret Thatcher umrla u 88. godini od posljedica moždanog udara

08 Aprila
13:57 2013

U 88. godini života danas je umrla je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, javio je Reuters, navodeći kako je preminula od posljedica moždanog udara.Poznatija pod nadimkom "Čelična Lady", Thatcher je bila prva žena na položaju premijera Ujedinjenog kraljevstva, na koju dužnost je stupila 1979. godine i na njoj bila sve do 1990. U svojim dvadesetim godinama života kandidirala se na listi Konzervativne stranke na lokalnim izborima i bila najmlađa kandidatkinja na izborima u Velikoj Britaniji ikada. U Vladi Edvarda Heatha 1970. godine dobila je mjesto ministrice obrazovanja, da bi poslije pada konzervativne vlade 1974. godine postala šefica Konzervativne stranke i vođa opozicije.Povratkom konzervativaca na vlast postaje ne samo prva premijerka već i osoba s najduljim stažem na mjestu predsjednika Vlade Velike Britanije od 1827. godine.Smatra ju se za jednu od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća. Mandat su joj obilježili brojni rezovi, poput smanjenja programa socijalne pomoći i ovlasti sindikata, te privatizacije nekih industrija. Dala je ostavku zbog nepopularne politike i borbe za vlast u njezinoj vlastitoj stranci.S američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom stvorila je snažan savez protiv komunizma, a bila je protivnica ujedinjenja Njemačke smatrajući da će ona biti prejaka i dominirati Europom. Snažne veze stvorila je i sa sovjetskim vođom Mihailom Gorbačovim.

Njezina radikalna desna stajališta toliko su uzdrmala britansku politiku da je čak i laburistička vlada kasnije prihvatila neke od njezinih politika.Radoholičarka s često 18-satnim radnim vremenom, nakon izbora 1979. pokrenula je socijalne i ekonomske reforme kako bi zemlju izvukla iz krize. Pokrenula je političku filozofiju temeljenu na natjecanju i privatnom poduzetništvu koja će se kasnije nazvati »thatcherizmom«. Bivši premijer harold Macmillan opisao ju je »briljantnim tiranom, okruženom mediokritetima«, a njezin prethodnik na dužnosti i u čelništvu konzervativaca Edward Heath bio je manje galantan nazvavši je »tom prokletom ženom«.Godine 1982. Britanija se od domaćih okrenula na vanjskopolitičke teme kada je Thatcher poslala pomorske snage na Falklande, nakon što su ih zauzele argentinske snage. Unatoč tome što je izgubila 255 vojnika i nekoliko ratnih brodova, Britanija je povratila Falklande pod svoju vlast.Dok je 1981. Thatcher bila jedna od najnepopularnijih premijera svih vremena u Britaniji, dvije godine kasnije, na valu uspjeha falklandskog rata, ponovno je osvojila vlast, kao i treći puta, 1987.Godine 1984. zamalo je izbjegla antentat kada je IRA postavila bombu u hotelu u Brightonu u kojem se nalazilo. Poginulo je pet gostiju, neki od premijerkinih suradnika bili su teško ranjeni, a ona je prošla neokrznuta. Dala je ostavku 1990. zbog nepopularnosti svoje politike i borbe za vlast u njezinoj vlastitoj stranci. Nakon 11 i pol godina neprekinute vlasti na premijerskom mjestu naslijedio ju je John Major.

»Napuštamo Downing Street posljednji put nakon 11 i pol divnih godina i vrlo smo sretni da ostavljamo Ujedinjeno Kraljevstvo u puno boljem stanju nego je bilo kada smo tu došli«, kazala je opraštajući se.Margaret Hilda Thatcher, barunica Thatcher, rođena je 13. oktobra 1925. u britanskom mjestu Granthamu na istoku Engleske kao kći prodavača povrća.Od ranih godina bila je u politici, završila je kemiju na Oxfordu, a kasnije studirala i dobila titulu odvjetnice. Bila je udana za Denisa Thatchera, poslovnog čovjeka, s kojim je imala blizance, sina Marka i kćer Carol.Kao ministrica obrazovanja 1973., frustrirana zbog lošeg odjeka svojih ideja u javnosti i zbog toga što ju tadašnji premijer nije želio slušati, Thatcher je u jednoj televizijoj emisiji izjavila kako ne misli da će tijekom njezina života žena biti izabrana za britansku premijerku. Ubrzo se pokazalo da je bila u krivu.Imala je seriju blažih moždanih udara 2001. i 2002., a njezin politički život zabilježen je u filmu »Željezna lady« s Meryl Streep, koja je za tu ulogu nagrađena Oscarom. Britanski premijer David Cameron rekao je da je Britanija izgubila osobu koja je bila »veliki vođa«. »Izgubili smo velikog vođu, veliku premijerku i veliku Britanku«, rekao je Cameron u poruci.Kraljica Elizabeta izrazila je duboko žaljenje, te kazala da će poslati privatnu poruku sućuti obitelji. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku