hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak velikog prijatelja BiH i počasnog građanina Sarajeva : Jacques Chirac – mandat počeo pozivom na vojnu intervenciju u BiH

Odlazak velikog prijatelja BiH i počasnog građanina Sarajeva : Jacques Chirac – mandat počeo pozivom na vojnu intervenciju u BiH

26 Septembra
15:43 2019

Jacques Chirac, nekadašnji predsjednik Francuske, koji je preminio u 86. godini, bio je poznat i po tome što je svoj prvi predsjednički mandat počeo pozivom SAD-u i Velikoj Britaniji da zaustave rat u Bosni i Hercegovini, napravivši tako zaokret u francuskoj politici koju je vodio njegov prethodnik Francois Mitterrand.

Kako piše The New York Times, Chirac koji je došao na predsjedničku funkciju 1995. godine, rekao je Washingtonu i Londonu da moraju biti odlučniji kada je u pitanju vojna intervencija da se okonča rat u BiH.

Samo nekoliko dana nakon početka mandata, Chirac se suočio sa diplomatskom krizom kada su srpske snage u maju 1995. zarobile francuske vojnike koji su služili u mirovnoj misiji UN-a. 

Chirac sa Slobodanom Miloševićem u Parizu u decembru 1995. godine, prije potpisivanja Dejtonskog sporazumaEPA

Novi predsjednik odgovorio je slanjem francuskih specijalnih snaga, kako bi poslao poruku da se promijenio stav UNPROFOR-a prema sukobima u BiH.  

Prema dokumenatima CIA-e sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koje je N1 objavila 2015. godine, u razgovoru sa tadašnjim američkim predsjednikom Billom Clintom, Chirac govori kako je zabrinut za BiH te dodaje kako je pad Srebrenice, vjerovatni pad Žepe te ozbiljna prijetnja Goraždu veliki promašaj UN-a, NATO-a i svih demokratija. Ovaj razgovor se desio, kako se navodi, 1995. godine nakon što su snage vojske RS ušle u Srebrenicu.

“Mi trenutno gledamo na televiziji kako Srbi odvajaju muškarce od žena, šaljući žene na silovanje i ubijajući muškarce koji su vojno sposobni. Prema mom mišljenju, mi više ne možemo stajati i gledati sve ovo. Prema tome, moramo okrenuti situaciju onako kako je bilo garantovano UN-om”, rekao je tada, navodi se u objavljenim dokumentima. 

Chirac je tada navodno rekao Clintonu da ne želi da Francuska bude kriva, te da sve zavisi od toga da li će SAD biti spremna da sarađuje u sprečavanju etničkog čišćenja ili “ćemo samo sjediti skrštenih ruku, pustiti ljude da se ubijaju, a mi otići kući”.

Nekoliko mjeseci kasnije, Chirac je bio domaćin potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, koji je prethodno dogovoren u SAD-u.

Politika Mitteranda

Chirac je posjetio Sarajevo i Mostar 1998. godine kako bi pozvao na mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini. Njegov prethodnik Francois Mitterrand prije toga je na nekoliko sati posjetio Sarajevo u junu 1992. kako bi pokušao ponovo otvoriti aerodrom u opkoljenom gradu da bi se dostavila humanitarna pomoć, međutim, nije uspio u toj misiji. 

Dva mjeseca kasnije Mitterrand je rekao predstavnicima UN-a i Evropske unije koji su pokušavali zaustaviti rat da je on protiv zračnih udara na artiljerijske položaje Srba na brdima oko Sarajeva, zaustavivši vojnu akciju.

Kako su pisale strane agencije uoči ove prve Chiracove posjete, raspoloženje mnogih građana BiH prema francuskoj vladi je bilo negativno jer su vjerovali da je ona bil glavni razlog zašto Zapad nije ranije intervenisao u ratu u BiH, budući da je politički bila naklonjena Srbima. 

Chirac sa članovima Predsjedništva BiH, Momčilom Krajšnikom, Alijom Izetbegovićem i Krešimirom Zubakom, u Sarajevu 1998. godineEPA

Prilikom njegove posjete, tadašnji član Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, gostujući na televiziji, rekao je da je Chirac podržao vojnu intervenciju u BiH, dodavši da se on razlikuje od svog prethodnika Mitterranda. 

Posjeta Srbiji

Kada je NATO počeo intervenciju u Srbiji, Chirac se obratio putem francuske televizije poručivši građanima da Francuska učestvuje u zračnim udarima je jer Srbija predugo pokazivala “neprihvatljivo ponašanje prema kosovskim Albancima”.

“Znam da će francuski narod razumjeti zašto moramo djelovati”, rekao je dodavši da nije bilo drugog izbora nego vojno intervenisati protiv ciljeva u Srbiji, kako bi se izbjeglo još veće narušavanje stabilnosti Balkana. 

Chirac je prvi predsednik jedne zemlje članice EU i NATO-a koji je poslije intervencije 1999. posjetio Srbiju, prenosi Tanjug. 

Prije dolaska predsjednika Francuske Emmanuela Macrona u Srbiju u julu ove godine, Chirac je bio posljednji prvi čovjek Jelisejske palate koji je posjetio Srbiju, prije 18 godina.

U posjeti Beogradu sa tadašnjim predsjednikom Vojislavom KoštunicomEPA

U Beograd je doputovao 2001. godine na poziv tadašnjeg predsjednika SRJ Vojislava Koštunice u dvodnevnu zvaničnu posjetu.

Također, prva posjeta Koštunice inostranstvu poslije petooktobarskih promjena 2000. bila je upravo Francuskoj, početkom 2001. godine, na poziv Chiraca.

On je tada u Beogradu otvorio obnovljeni Francuski kulturni centar, uništen u NATO bombardovanju 1999. godine.

Bivši francuski predsjednik, koji je na početku karijere bio poznat pod nadimkom “Buldožer” zbog svoje odlučnosti i ambicioznosti, zagovarao je bombardovanje vojnih snaga Republike Srpske i bombardovanje Srbije, ali se smatra da je stavio veto na bombardovanje beogradskih mostova.

Tokom posjete Beogradu rekao je da “Jugoslavija mora da se vrati na mjesto koje je očigledno njeno – mjesto u evropskoj porodici”, i pozvao je Srbiju da sarađuje s Haškim tribunalom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Susreo se i s tadašnjim premijerom Zoranom Ðinđićem, kao i predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

Chirac je bio prvi francuski lider koji je priznao krivicu i Francuske u Holokaustu. On se također protivio invaziji SAD na Irak 2003. godine.

Počasni građanin Sarajeva

U februaru 2011. godine, Chirac je proglašen počasnim građaninom Sarajeva. 

Kako je navedeno u odluci, status počasnog građanina je dobio jer je tokom dva predsjednička mandata dao izuzetan doprinos završetku rata i uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini i bio je inicijator formiranja snaga Evropske unije za brzu intervenciju, koje su odigrale značajnu ulogu u uspostavljanju mira u BiH. 

Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća obrazložila je da je Chirac pokazivao otvorenost i razumijevanje za probleme s kojima se BiH susreće te posebno za potrebu približavanja BiH evropskim i međunarodnim institucijama.

(AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku