hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak istaknutog profesora i aktiviste : Preminuo profesor Hidajet Repovac

Odlazak istaknutog profesora i aktiviste : Preminuo profesor Hidajet Repovac

27 Novembra
16:13 2018

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac koji je u subotu doživio moždani udar nakon kojeg je smješten u Klinički centar na Koševu, danas je u 73. godini preminuo na KCUS-u.

Informaciju je potvrdio predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović.

Ranije je Kulenović rekao da sa profesoru Repovcu pozlilo u subotu kada se odvijala sesija Asocijacije Krug 99.

„Učestvovao je u diskusiji u svom temperamentnom stilu. Nakon svog izlaganja, izašao je na pauzu. Tako da mi u tom trenutku nismo ni znali šta se dešavalo ispred sale Ekonomskog fakulteta. U auli mu je pozlilo, srećom žena koja radi na portirnici je primijetila da desnom stranom ne kontroliše. Postupila je razumno i pozvala Hitnu pomoć koja je došla brzo da bi ga smjestili u Klinički centar“, rekao je ranije Kulenović za Radiosarajevo.ba.

U saopćenju predsjednik Kruga 99 je naveo da je profesor emeritus Hidajet Repovac cijeli svoj radni vijek bio na Fakultetu političkih nauka profesor sociologije kulture, dekan matičnog I drugih fakulteta, učesnik brojnih domaćih i inostranih naučnih skupova i istaknuta javna ličnost.

“Bio je uvijek naročito senzibilan na sva kulturna, politička dešavanja i društvene procese. Od nastanka Kruga 99 bio je njegov uporan član i dugogodišnji predsjednik. I tokom svog posljednjeg javnog obraćanja prethodne subote na Krugu 99, nakon čega mu je pozlilo, sa posebnim temperamentom i ljudskom zabrinutošću govorio je o današnjim društvenim kontraverzama, akterima i posljedicama razaranja bosanskohercegovačkog društva. Vjerovao je da je kultura zajedničkog života najsigurniji bedem očuvanja države, mira i sigurnosti svakog čovjeka u BiH”, navedeno je u saopćenju.

Repovac je rođen 1945. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (Odsjek sociologija).

Po završenom studiju biran je za asistenta na predmetu Sociologija rada, a nakon odbranjenog doktorata i u zvanje docenta na predmetu Sociologija kulture. Kasnije je biran u zvanje vanrednog, pa zatim u redovnog profesora (1993). Predaje na nastavnim disciplinama Sociologija kulture i Historija civilizacije na Fakultetu političkih nauka. Držao je nastavu iz Sociologije na Fakultetu islamskih nauka te na Šumarskom fakultetu u Sarajevu.

Obavljao  je dužnost dekana Fakulteta političkih nauka dajući poseban doprinos u njegovom očuvanju i djelovanju tokom rata. U najtežim ratnim okolnostima (1993) pokrenuo je osnivanje Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a bio je i njegov profesor te dekan. Učestvovao je u osnivanju “Kruga 99” nezavisnih intelektualaca, a bio je i njegov predsjednik.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku