hamburger-icon

Kliker.info

Odgovornost za genocid : Evropski sud za ljudska prava odbio slučaj porodica žrtava genocida u Srebrenici

Odgovornost za genocid : Evropski sud za ljudska prava odbio slučaj porodica žrtava genocida u Srebrenici

22 Septembra
16:11 2016

Karemans321Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je slučaj koji su pokrenule porodice tri ubijena bošnjačka civila tokom genocida u Srebrenici  1995. godine.U slučaju Mehida Mustafić-Mujić i ostali protiv Holandije, porodice žrtava genocida odlučile su da ulože žalbu na odluku holandskog tužioca da ne podnese krivičnu prijavu za odgovornost protiv tri holandska pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, prenosi Anadolija.

Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u zaštićenoj zoni Srebrenice, čiji brat i otac su ubijeni u genocidu, te porodica Rize Mustafića, koji je također ubijen.

Evropski sud slučaj je odbacio u četvrtak, obrazloživši svoju odluku time da su holandske vlasti “dovoljno istraživale slučaj i dale odgovarajuće obrazloženje na zahtjev podnosilaca prijave za krivično gonjenje”.

Odluka Suda je konačna.

“U odnosu na istragu, Sud smatra da je obavljena opsežna i ponavljana istraga strane međunarodnih i nacionalnih vlasti. Nije bilo dugotrajne nesigurnosti u pogledu prirode i stepena uključenosti tri vojnika i stoga je nemoguće zaključiti da je istraga bila neefikasna ili neadekvatna. U odnosu na odluku da se slučaj ne procesuira – uzeto na osnovu toga da svako procesuiranje vodi ka osudi – Sud je odbacio pritužbe podnosilaca da je ta odluka bila pristrasna, nedosljedna, neumjerena ili neopravdana s obzirom na činjenice”, saopćeno je iz Evropskog suda za ljudska prava.

Porodice srebreničkih žrtava godinama traže krivično gonjenje zapovjednika Thoma Karremansa i dvojice njegovih pomoćnika iz holandskih mirovnih snaga koje su bile stacionirane u zaštićenoj enklavi UN-a Srebrenici tokom genocida.

Odgovornost za genocid

Holandski tužioci su 2013. godine odbili da podignu tužbu protiv trojice pripadnika mirovnih snaga, a Sud je u aprilu 2015. godine odbio žalbu na tu odluku, nakon čega su se porodice žrtava odlučile da idu na Evropski sud.

Holandski Vrhovni sud je presudio u septembru 2013. da je Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka ubijena tokom genocida u Srebrenici 1995. godine.

Ta odluka podržava odluku Prizivnog suda iz 2011. godine, koja je predstavljala presedan među zemljama čiji vojnici učestvuju u mirovnim snagama Ujedinjenih naroda, kada je presuđeno da država Holandija odgovorna za događaje koji su se desili tokom misije UN-a, prenio je AP.

Prizivni sud je 2011. godine naredio Vladi Holandije da plati odštetu porodicama ubijenih.

Holandske mirovne snage su bile odgovorne za “sigurnu zonu” Ujedinjenih naroda, kada su snage bosanskih Srba ušle u tu zonu 1995. i ubile 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici, najgorem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku