hamburger-icon

Kliker.info

Odgovor Raifa Dizdarevića Vučiću i Dodiku : Historijskim činjenicama protiv krivotvorenja historijske istine

Odgovor Raifa Dizdarevića Vučiću i Dodiku : Historijskim činjenicama protiv krivotvorenja historijske istine

02 Oktobra
16:35 2020

Raif Dizdarevića, partizan i jugoslavenski političar, reagirao je na izjave Aleksandra Vučića i Milorada Dodika o izjednačavanju četničkih i partizanskih snaga u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Reakciju prenosimo u cijelosti.

Istorijskim činjenicama protiv krivotvorenja istorijske istine:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru održanom 26.09. ove godine rekao je da su podjele na partizane i ravnogorce prošlost, da su se „svi zajedno borili protiv fašista“ što je notorna neistina. U isto vrijeme Milorad Dodik je izjavio kako je ‘Otadžbinska vojska bila dio savezničkih snaga’, tj. četnici Draže Mihailovića. Ova Dodikova neistina, kao i ko zna koliko drugih, ne iznenađuje, pustimo istorijskim činjenicama odgovore na ove pokušaje revizije istorijske istine.

Prvo činjenice kako je Draža Mihailović odbio sve prijedloge partizanskog vrhovnog komandanta Tita za zajedničku borbu protiv okupatora. Tito se dva puta 1941. godine susreo sa Dražom Mihailovićem i predlagao zajedničku borbu protiv okupatora. Na prvom sastanku 19. septembra Draža je odbio prijedlog Tita tezom ‘da još nije vrijeme za oružanu borbu’ , ali je i rekao da neće voditi borbu protiv partizana. Na drugom sastanku 27.10.1941.godine vođeni su razgovori o Titovom prijedlogu sporazuma o 12 tačaka zajedničke borbe što je Draža takođe odbio uz nekoliko lažnih obećanja o kontaktima koje će održavati. Prije prvog sastanka sa Titom Draža Mihailović je već imao sporazum sa predsjednikom kvinsliške vlade Srbije Milanom Nedićem – uz znanje i odobrenje njemačkih okupatora – o zajedničkoj borbi protiv partizana. Evo podatka o tome: u Beograd je krajem avgusta upućeno izaslanstvo Draže Mihailovića na čelu sa majorom Aleksandrom Mišićem i ovlaštenjem delegacije da pregovara o saradnji sa Milanom Nedićem o zajedničkoj borbi za ugušenje ustanka i uništenje partizanskih odreda u Srbiji.

Pregovori su vođeni od 29. avgusta do 5. septembra i završeni sporazumom o sljedećem: da Nedić i Mihailović sarađuju u borbi protiv partizana u cilju njihovog uništenja; da Nedić da novčanu pomoć organizaciji Mihailovića; da Nedić odredi jednog oficira za vezu koji bi stalno bio u Mihailovićevom štabu; da Nedić izdejstvuje kod Nijemaca da ne napadaju Mihailovićeve četničke odrede; da poslije čišćenja Srbije od partizana Nedić ukaže potrebnu pomoć Mihailoviću u Bosni i Crnoj Gori; da Nedić i Mihailović izrade zajednički operacijski plan za čišćenje Srbije od partizana.

O ovom sporazumu Nedić je obavijestio njemačkog vojnog komandanta u Srbiji generala Dankelmanna koji je sporazum odobrio i Nijemci više nisu poduzimali nikakve mjere protiv Dražinih četnika. Prije drugog sastanka s Titom na sastanku Draže sa nekoliko najbližih visokih oficira odlučeno je da stupe u direktne pregovore s Nijemcima. Draža Mihailović je uputio u Beograd svoje  predstavnike pukovnika Branislava Pantića i kapetana Nenada Mitrovića da prenesu njemačkom komandantu za Srbiju prijedlog Draže za direktne pregovore o zajedničkoj borbi protiv partizana i o snabdijevanju četnika oružjem.

Pukovnik Pantić se 29. oktobra sreo sa Josefom Mollom, oficirom njemačke obavještajne službe i prenio prijedlog Draže Mihailovića. Njemačka komanda je prihvatila prijedlog i 11. novembra 1941. Draža Mihailović se u selu Divicama sastao sa opunomoćenim predstavnikom generala Bohmeom, potpukovnikom Konradom i grupom njemačkih oficira, Tako je krenula direktna saradnja Draže Mihailovića sa okupatorima, učešće četnika u svim njemačkim ofanzivama protiv partizana, kao kvinslinških priključaka i dijela fašističkih okupatorskih snaga. Navedene činjenice o tome govore, kao i mnoge druge i pobijaju tvrdnju da su se partizani i ravnogorci ‘svi zajedno borili protiv fašista’.

Naravno da navedene činjenice govore koliko je glupa neistina da je ‘Otadžbinska vojska bila dio savezničkih snaga’: Ta četnička vojska bila je zločinački prirepak fašističkih sila osovine. A ko je bio svojom ulogom i ogromnim doprinosom priznati sastavni dio Antihitlerovske koalicije naka govore najistaknutiji državnici te koalicije. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Franklin Roosevelt je rekao: ‘Titova odluka da se bori protiv nacista prekretnica je u istoriji Drugog svjetskog rata.’ Premijer Velike Britanije i u dobroj mjeri strateg Antihitlerovske koalicije Winston Churchill je 1944. godine u britanskom parlamentu izjavio: ‘Razlog što smo prestali pomagati Dražu Mihailovića je prost. On se nije borio sa neprijateljem. Odlučni smo na strani Titovoj zbog njegove odlučne i hrabre borbe protiv njemačke armije. Partizani su sada gospodari situacije i predstavljaju smrtnu opasnost za Nijemce. Oko ovih herojskih boraca i u njihovim redovima razvio se jedinstven pokret za slobodu cijelog naroda. Komunistima pripada čast što su prvi započeli borbu.’

Maršal Tito se pokazao ne samo kao vojskovođa, već isto tako kao izvanredan državnik koji je dao ogroman doprinos ujedinjavanju jugoslovenskih naroda. Francuski predsjednik Charles de Gaulle je izjavio na kraju rata: ‘Tito je borac koji je u najtežim okolnostima iznio pobjedu. To je legendarni junak.’ Harold Alexander, britanski feldmaršal, komandant savezničkih snaga jugoistočnog fronta kazao je prije kraja rata: ‘Tih ratnih dana od ljeta 1941. vi, jugoslovenski partizani borili ste se uprkos tome što niste imali hrane, ratne opreme, oružja…. Ja sam, kao mnogi drugi, pratio vašu herojsku borbu i odlučnost… Tek kad sam se u Italiji iskrcao sa svojim pobjedonosnim armijama shvatio sam i pravilno ocijenio ogromnu pomoć koju ste vi davali savezničkoj strani.’ Mislim da su činjenice koje sam naveo u ovom reagovanju dovoljna ilustracija koliko su neistinite tvrdnje na koje reagujem.” 

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

6 0 komentara

 1. hamzija
  hamzija 03 Oktobra, 22:12

  uz mnostvo dokaza istorijska cinjenica je da su izetbegovicevi carsijski kriminalci muslimani izvrsili agresiju na srpsku decu i pocinili zlocin i uvukli celi bosanski muslimanski narod u carsijske islamske teroristicke zlocine protiv covecanstva .

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 04 Oktobra, 04:51

  TI SRPSKI TERORISTO, SOVINISTO, NACI-FASISTO, PSIHOPATO, SIZIFRENICARU… I DALJE UZIMAS BOSNJACKA IMENA IAKO SA SVOJIM KOMENTARIMA DOKAZUJES DA SI OKORJELI CETNIK I MRZITELJ BOSNJAKA POKUSAVAS DA SVOJE LAZI PRETVARAS U ISTINU I TAKO ZELIS DA ZAMAGLIS NAIVNE LJUDE DA POVJERUJU TVOJIM LAZIMA. SVE STO PISES DA SU CINILI BOSNJACI, TO SU CINILI SRBI JER TO SVAKO DOBRO ZNA.

  DA VECINA SRBA LAZE DOKAZUJE I IZJAVA SRPSKOG OCA NACIJE DOBRICE COSICA PA JE DOBRO PROCITAJ:

  Otac srpske nacije Dobrica Ćosić kazao je jednom “Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina, jer Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž“.

  Odgovori
 3. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 04 Oktobra, 04:53

  Izjave mnogih srpskih politicara i vecine srba u evropi i svijetu da su četnici bili dio savezničkih snaga u II svjetskom ratu je netačna, zlonamjerna i revizionistička.

  Hipokrizija je da mnogi Srbi, minimizira ulogu Srba koji su bili pripadnici partizanskog pokreta koji je bio na strani pobjednika u II Sv. Ratu, a veliča ulogu četničkog pokreta koji je dokazano bio izvršilac najvećih zločina, posebno nad Bosnjacima i Hrvatima, i bio na strani gubitnika, te osuđen kao kolaboracionistički pokret.

  Mnogi Sbi moraju pročita knjigu, ili barem dijelove knjige ( npr. od strane 20-25): “Genocid nad muslimanima 1941-1945, zbornik dokumenata i svjedočenja“, koju su objavili Vladimir Dedijer i Antun Miletić 1990. godine, a koja govori o stradanjima Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu.

  – Ili svjedočenje Milovana Đilasa iz 1942. godine u kojem kaže: „Četnici su opustošili čitava muslimanska i hrvatska naselja. Oni su, na mostovima na Drini, klali jednog po jednog, po stotine žicom povezanih Muslimana – ljudi, žena i djece. Pod vođstvom londonske izbjegličke vlade i Draže Mihailovića u zemlji, oni su se u zločinima takmičili s ustašama.”

  – Ili da se upoznaju sa programom koji je u septembru 1941. godine, na bazi Moljevićevog memoranduma, Draža Mihailović izložio izbjegličkoj vladi u Londonu, a koji koji uključuje planiranje genocida i etničko čišćenje:

  – kazniti sve one koji služe u neprijateljskoj armiji i koji su činili zločine prema srpskom življu;

  – omeđiti „de facto“ srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj;

  – posebno imati u vidu brzo i radikalno čišćenje gradova i njihovo popunjenje svežim srpskim elementom;

  – izgraditi plan za čišćenje ili pomeranje seoskog stanovništva sa ciljem homogenosti srpske državne zajednice;

  – u srpskoj jedinici kao naročito težak problem uzeti pitanje muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi.

  I da svakako da pročitaju jednu strašnu, neljudsku, zlokobnu i zločinacku instrukciju iz decembra 1941. godine, koju potpisuje Draža Mihailović i salje je komandantu četničkih odreda u Crnoj Gori i komandantu limskih četničkih odreda o organizaciji, ciljevima i upotrebi četničkih odreda, a čiji dijelovi najbolje govore o fašisticlčkom, zločinackom, genocidnom i hegemonističkom karakteru četničkog pokreta:

  1. Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etniučki čistu u granicama Srbije – Crne Gore – Bosne i Hercegovine – Srema – Banata i Bačke;

  2.Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata;

  3.Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa;

  4.U krajevima očišćenim od narodnih manjina i nenacionalnih elemenata izvršiti naseljavanje Crnogorcima (u obzir dolaze siromašne i nacionalno ispravne porodice);

  Pročtati i instrukciju iz decembra 1941. godine, h kojoj Draža navodi: “da sa Komunistima-partizanima ne može biti nikakove saradnje jer se oni bore protiv dinastije i za ostvarenje socijalne revolucije, što nikada ne sme biti naš cilj”.

  Prema tome, hiljade Srba koji su bili u partizanima i dio pokreta otpora su bili pravi antifašisti i saradnici pobjednickih saveznickih snaga. Oni koji su bili u četnicima su bili saradnici fasista i okupatora i na strani gubitnika u II Sv. Ratu. I to je jedina i potvrđena istina. Sve drugo je lažna propaganda.

  Odgovori
 4. FAJTER
  FAJTER 04 Oktobra, 08:10

  ISRINITI TI I RAIF MOŽETE DA DUVATE MALO.TO ŠTO DRAŽA NIJE HTIO SA PARTIZANIMA JE SKROZ UREDU POŠTO SE ISPOSTAVILO DA SU PARTIZANI HTJELI VLAST A NE SLOBODU.BAŠ SI NAŠAO ANTUNA MILETIĆA KOJI JE SVE URADIO DA ZATAŠKA ULOGU KURTA VALDHAJNA U ZLOČINIMA NA KOZARI I UZ TITOVU SAGLASNOST TO JE I USPIO.BAŠ ME ZANIMA ŠTA JE TO “DRUG RAIF”RADIO U DRUGOM SV.RATU I KOLIKI JE NJEGOV DOPRINOS OPŠTOJ STVARI.KAKO TO DA JE DRAŽA BIO PRVI UCIJENJEN OD STRANE NIJEMACA NA 300 000 RAJH MARAKA U ZLATU A TITO TEK POSLIOJE NJEGA.
  KAKO TO DA JE DRAŽA ODLIKOVAN OD STRANE DE GOLA FRANCUSKIM GVOZDENIM KRSTOM,I OD TRUMANA NAJVEĆIM AMERIČKIM ODLIKOVANJEM A PO RAIFU JE IZDAJNIK.
  HILJADU PUTA JE VEĆI DOPRINOS DRAŽE OPŠTOJ STVARI ZA SAVEZNIKE NEGO ŠTO JE DOPRINOS RAIFA DIZDAREVIĆA.
  OPERACIJA HALIARD TO GOVORI A TO ŠTA SU ČETNICI RADILI NIZ DRINU JE OSVETA ZA STARI BROD,KOJI SU VAŠI URADILI ZAJEDNO SA FRANCETIĆEM.

  Odgovori
 5. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 04 Oktobra, 16:58

  MI DIJELIMO RAZLICITA MISLJENJA O CETNICIMA I PARTIZANIMA, ALI TI MORAS DA PRIZNAS DA SU CETNICI BILI SAVEZNICI NACISTICKE NJEMACKE I FASISTICKE ITALIJE.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku