hamburger-icon

Kliker.info

Ode Barack u vojnike : Sa novih 30 000 vojnika pobjediti talibane za godinu dana i vratit se kući

Ode Barack u vojnike : Sa novih 30 000 vojnika pobjediti talibane za godinu dana i vratit se kući

02 Decembra
04:24 2009

Američki predsjednik Barak Obama planira da do ljeta naredne godine pošalje još 30 hiljada američkih vojnika u Afganistan i da počne da povlači američke snage godinu kasnije. Obama je  dugo očekivanu strategiju objavio sinoć pred pitomcima u vojnoj akademiji u West Pointu, u državi New York, u govoru koji su uživo prenosile vodeće američke televizijske stanice."30 hiljada dodatnih vojnika, koje sam najavio večeras, biće raspoređeno u prvom dijelu naredne godine, što je brže moguće, kako bi mogli da se bore protiv pobunjenika i obezbijede ključne naseljene centre”, kazao je Obama. Nove snage pridružiće se oko 68 hiljada američkih vojnika koji se već nalaze u Avganistanu i desetinama hiljada koalicionih snaga. Predsjednik je održao govor u trenutku kada podrška javnosti za rat u toj zemlji nastavlja da pada. Prema novom istraživanju agencije Galup, samo 35 odsto Amerikanaca podržava način na koji predsjednik vodi rat, dok je 55 odsto protiv njegove politike.

Obama je u West Pointu naglasio da Avganistan nije izgubljen, ali da već nekoliko godina nazaduje. Takođe je rekao da Al Kaida, uz podršku Talibana, planira nove terorističke akcije iz svog utočišta duž afganistansko-pakistanske granice.Moramo da Al Kaidi onemogućimo pristup utočištima."Moramo da preokrenemo zamah Talibana i onemogućimo ga da zbaci vladu. I moramo da ojačamo kapacitet afganistanskih bezbjednosnih snaga i vlade, kako bi mogli da preuzmu odgovornost za budućnost Avganistana”, naglasio je američki predsjednik.Predsjednik je apelovao na američke saveznike da pošalju veći broj vojnika u tu zemlju, naglašavajući da je uvjeren da će se to dogoditi.“Naši prijatelji su se borili i krvarili sa nama u Afganistanu. Sada se moramo udružiti kako bi uspješno okončali ovaj rat. Jer nije doveden u pitanje samo kredibilitet NATO-a, već i bezbjednost naših saveznika i svijeta.”

Obama je rekao da će njegova strategija omogućiti američkim vojnicima da počnu da se vraćaju kući sredinom 2011 godine, u zavisnosti od uslova na terenu. Taj dio plana vjerovatno će naići na protivljenje Republikanaca u Kongresu, od kojih se mnogi protive utvrđivanju vremenskog okvira za povlačenje. "Dodatni američki i koalicioni vojnici će nam omogućiti da ubrzamo predaju odgovornosti avganistanskim snagama i da počnemo da se povlačimo iz Afganistana u julu 2011 godine.”  Značajan dio misije američkih vojnika biće da obuče avganistanske snage da preuzmu vođstvo u borbi protiv Talibana i odbrani svoje zemlje. S obzirom na to da se najveći broj pripadnika te ekstremističke organizacije trenutno nalazi u Pakistanu, Obama je naglasio da je potrebno stalno partnerstvo sa vladom u Islamabadu. 

Civilne inicijative takođe će predstavljati značajan dio američke strategije, naročito kada je riječ o razvoju poljoprivrede, obrazovanja i ekonomije. Obama je istakao i da će Sjedinjene Države zahtijevati od vlada u Avganistanu i Pakistanu da poboljšaju svoj rad. "Sarađivaćemo sa našim partnerima, Ujedinjenim nacijama i avganistanskim narodom u izradi efikasnije civilne strategije, kako bi vlada mogla da iskoristi poboljšanje bezbjednosti. Ti napori moraju da budu zasnovani na rezultatima. Dani davanja blanko čekova su okončani.”  Obama je priznao da će njegov novi plan za Afganistan vjerovatno koštati Sjedinjene Države 30 milijardi dolara u narednoj godini, najavivši da će blisko sarađivati sa Kongresom u razmatranju tih troškova, dok pokušava da oživi oslabljenu ekonomiju. Američkih predsjednik je poslednjih par mjeseci održao više sastanaka sa najvišim vojniim i spoljnopolitičkim savjetnicima, među kojima su i komandanti koji se nalaze u Afganistanu. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku