hamburger-icon

Kliker.info

Odbijenica : Danski Židovi odbili poziv Netanyahua da emigriraju u Izrael

Odbijenica : Danski Židovi odbili poziv Netanyahua da emigriraju u Izrael

16 Februara
17:41 2015

Bibi7Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt pozvala je svoje sunarodnjake danske Židove da ne prihvate poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da emigriraju, te navela da ih Danska treba i da bez Židova “ne bi bila ista”.

“Ne bismo bili isti bez židovske zajednice”, rekla je Thorning-Schmidt dan nakon napada u Kopenhagenu na glavnu sinagogu u kojem je poginula jedna osoba, pripadnik židovske zajednice. Ona je također rekla da je preliminarna istraga pokazala da je napadač, kojega je ubila danska policija, djelovao samostalno i da “nema indicija” da je bio dio neke šire terorističke ćelije.

“Židovska zajednica je stoljećima u Danskoj. Danska je njezin dom i ona je dio danskog društva”, naglasila je.

“Svi mogu učiniti što žele, ali ovo je moja poruka židovskoj zajednici, i ona zna što o tome mislim”, rekla je socijaldemokratska čelnica.

Danski Židovi su “zahvalni” što im je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pružio ruku, ali neće prihvatiti njegov poziv da emigriraju u Izrael, obznanio je u ponedjeljak glasnogovornik te zajednice.

“Jako smo zahvalni premijerovom pozornosti. Mi smo Danci, mi smo danski Židovi i nećemo zbog nasilja otići u Izrael”, rekao je predstavnik židovske zajednice Jeppe Juhl, prenosi AFP.

“Razumijemo zabrinutost za naše blagostanje, cijenimo pozornost, ali mi smo Danci i ostat ćemo u Danskoj. Ako se preselimo u Izrael to će biti iz drugih razloga”, inzistirao je.

Izraelski premijer Netanyahu pozvao je u nedjelju europske židove da se nastane u Izraelu nakon napada u Kopenhagenu na glavnu sinagogu u kojem je poginula jedna osoba, pripadnik židovske zajednice.

Obraćajući se europskim židovima, Benjamin Netanyahu rekao je u priopćenju: “Izrael je vaš dom. Spremni smo primiti masovnu imigraciju iz Europe”.Istražitelji drže da su napadi u Parizu u siječnju inspirirali počinitelja napada u Kopengahenu.U Danskoj živi oko 8000 Židova, od kojih je većina u Kopenhagenu, prema podacima te zajednice.

I Merkel obećala da će zaštititi njemačke Židove

BERLIN Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u ponedjeljak da će zaštititi Židove u Njemačkoj od prijetnje islamskog terorizma, nakon napada na glavnu sinagogu u Kopenhagenu.Savezne i pokrajinske vlasti će zajedno s ostalim institucijama jamčiti sigurnost židovskih institucija i pojedinaca u cijeloj zemlji, rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

“Želimo i dalje miran suživot sa Židovima koji trenutno žive u Njemačkoj. Drago nam je i zahvalni smo što židovska kultura ponovno postoji u Njemačkoj”, dodala je Merkel.Merkel je to izjavila nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao europske židove da imigriraju u Izral nakon islamističkih napada na Židove u Parizu i Kopenhagenu.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Jao
    Jao 18 Februara, 05:23

    A gdje ih to zoves. Da im se djeca uce igrati sa pravim puskama i bombama kao sto ste natjerali i palestinsku djecu da se bore za zivot cim se rode. Ubico

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku