hamburger-icon

Kliker.info

Odbijen zahtjev Srbije, Ejup Ganić je slobodan čovjek

Odbijen zahtjev Srbije, Ejup Ganić je slobodan čovjek

27 Jula
15:15 2010

Westminsterki sud u Londonu odbio je zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića, kojeg Srbija tereti za komandnu odgovornost u slučaju Dobrovoljačka ulica, kada je u incidentu prilikom povlačenja Jugoslovenske narodne armije iz Sarajeva 3. maja 1992. godine stradalo nekoliko vojnika i oficira."Nije mi pružen nikakakav novi dokaz koji be mogao biti opisan kao pouzdan ili zapanjujući. Ovaj proces je pokrenut i koristi se u političke svrhe," rekao je sudija Timothy Workman.Ganić je po izlasku iz sudnice rekao da je ponosan zbog onoga šte je rečeno na kraju suđenja. "Osjećamo se ponosni zbog onoga što se čulo ovdje u završnici suđenja, toliko vam mogu reći. Pobijedili smo i ovo će igrati jednu veliku ulogu u daljem razvijanju i jačanju Bosne iznutra i razvijanju relacija sa susjedima," rekao je Ganić za RSE.

Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je u utorak da će njegovo tužilaštvo uložiti žalbu na odluku engleskog suda kojom je odbijen zahtjev za izručenje Ganića.“Postoji pravo žalbe koje pretpostavljam da ćemo iskoristiti. Dali smo sve od sebe, naravno, da učinimo validnim naše argumente pred engleskim sudom. Isto tako želimo da kroz naredni postupak saznamo odgovore na pitanja ko je odgovoran, odnosno da li Ganić odgovoran za 60-ak žrtava u Dobrovoljačkoj ulici”, rekao je Vekarić za RSE.Robin Harris, koji je bio savjetnik bivše britanske premijerke Margaret Thatcher i koji se snažno zauzeo za Ganićevo oslobađanje, rekao je da je "oduševljen" odlukom suda."On je bio žrtva politički motiviranog procesa, o čijim implikacija treba dobro razmisliti, puno mirnije nego sto to mozemo u ovom momentu, ali ima mnogo posljedica," rekao je Harris za RSE.Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog incidenta u Dobrovoljačkoj.
 
"Lice pravde"               Među njima je još jedan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine za vrijeme rata, Stjepan Kljuić, i visoki oficir tadašnje Teritorijalne odbrane BiH Jovan Divjak."Ovo je najradosnija vijest za građane BiH, za one kojima je BiH u srcu, one koji se ne dijele po entitetima i po nacionalnostima. Prvo jer je dokazano da Ganić nije bio rukovodilac, ničim nije rukovodio i ničim nije odgovoran za ono što se dogodilo 3. maja. I drugo to pokazuje da je sud u Engleskoj pokazao lice pravde i da daje na znanje tužiocu i organima Srbije da kad kreću prema takvim osudama krenu od činjenice a ne od nagađanja," rekao je Divjak haški tribunal ranije je utvrdio kako nema elemenata za krivično gonjenje Ganića.Na ročištu
koje je trajalo od 5. do 14. jula obje strane su izvele svjedoke. Srpsko Tužilaštvo, s jedne, i odbrana Ganića, s druge strane, su predstavili argumente o izručenju Ganića po zahtjevu Srbije. Ganić je uhapšen 1.marta na aerodromu Hitrou u Londonu, nakon čega je pušten na slobodu uz kauciju.Ganićeva odbrana je pokušavala oboriti srpski zahtjev pa osnovu nadležnosti za ovaj slučaj.Slučaj Ganić produbio je inače krhke odnose na relaciji BiH – Srbija i okarakterisan je kao događaj na kojem se prelamaju ukupni odnosi na Balkanu, prema susjedima, ratnoj prošlosti, zločinima, pomirenju, povjerenju, neraščišćenim relacijama između žrtve i zločinca. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku