hamburger-icon

Kliker.info

Odbačen argument advokata bivšeg predsjednika : Kongres će dobiti transkripte Trumpovih razgovora o Capitol Hillu

Odbačen argument advokata bivšeg predsjednika : Kongres će dobiti transkripte Trumpovih razgovora o Capitol Hillu

10 Novembra
14:46 2021

Odbor američkog Kongresa koji vodi istragu o nasilnom upadu pristalica Donalda Trumpa na Capitol hill 6. januara, moći će da dobije transkripte razgovora, registar posjeta Bijeloj kući i druge dokumente i rasvijetli ulogu bivšeg predsjednika u tom događaju.

Sudija Distrikta Kolumbija Tanya Chutkan odbacila je argument Trumpovih advokata da transkripti razgovora i ostala povjerljiva dokumenta treba da ostanu sakriveni od Kongresa.

“Odbor ovih zahtjevom ne prekoračuje svoja ovlašćenja”, napisala je sudija Chutkan.

Trump se pozivao na pravo predsjednika da u određenim situacijama, ne dostavi povjerljive transkripte razgovora sudovima ili drugim institucijama koje to traže.

Sutkinja Chutkan je konstatovala da je “Trump tvrdio da to pravo traje zauvijek”.

“Ali, predsjednici nisu kraljevi, a Trump nije predsjednik”.

Transkripti svih razgovora u Bijeloj kući nalaze se u Nacionalnom arhivu u Washingtonu, a Trump je tražio od te ustanove da ne dostavi Kongresu dokumenta.

Trump je najavio žalbu na ovu odluku.

Trump je 6. januara održao zapaljiv govor pred svojim pristalicama na Capitol hillu i pozvao ih da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu Joe Bidena, što je posljednji korak u zvaničnoj potvrdi pobjede predsjednika, jer je tvrdio da su izbori pokradeni.

Njegove pristalice su ubrzo potom upale u zgradu Kongresa. U nasilju je poginulo petoro ljudi, a više od 700 je krivično gonjeno zbog upada u Kongres.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku