hamburger-icon

Kliker.info

Odbačena Lagumdžijina prijava : Alkalaj oslobođen optužbi za nesavjestan rad

Odbačena Lagumdžijina prijava : Alkalaj oslobođen optužbi za nesavjestan rad

26 Februara
13:55 2016

German Foreign Minister Guido Westerwelle tells Bosnian president Sven Alkalaj that internal unity is the key component to enter the European Union. Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. 27/08/2010

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću presudu bivšem ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju, kojem se na teret stavljao nesavjestan rad u službi.Tužilaštvo BiH saopćilo je kako će uložiti žalbu na ovu odluku.

“Ova situacija pokazuje koliko je teška borba protiv korupcije, a naročito protiv visokopozicioniranih političara (ministara). Ovo nas neće omesti u borbi protiv korupcije, neće biti nedodirljivih i svi građani su pred zakonom jednaki. Molimo građane BiH da nam se pridruže u borbi protiv korupcije”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

U odluci Suda BiH navodi se da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivično djelo.Također, na izricanju presude je istaknuto da Alkalaj nije svjesno počinio ono što mu se stavljalo na teret.Alkalaj se danas nije pojavio na izricanju prvostepene presude. Svena   Alkalaja je inače prijavio njegov nasljednik na funciji ministra vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija.

Navodi optužnice

Prema odluci Suda on je smatrao da je potpisani akt ranije prošao službe koje su izvršile provjeru.Sud BiH je u martu prošle godine potvrdio optužnicu koja je Alkalaja teretila da je počinio krivično djelo, podsjeća agencija Fena.

U optužnici je navedeno da je kao službena osoba u institucijama BiH, u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH, donio rješenje o isplati novčane nagrade zamjenici ministra vanjskih poslova BiH Ani Trišić Babić za rad u Koordinacijskom timu Vijeća ministara BiH za NATO, čime je svjesno prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BiH i time prouzrokovao štetu budžetu BiH u iznosu od 13.418 KM.

Jučer je također, odlukom Suda BiH istih optužbi oslobođena u prvostepenom postupku i Marina Pendeš, ministrica odbrane Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Marin
    Marin 26 Februara, 15:05

    Nevjerovatno je na koji nacin se tuzilastvo odnosi prema sudu. Izdaju zajednicka saopstenja(?!), harmonican odnos, nakon toga sud, de facto, optuzuju za prikrivanje korupcije, zbog oslobadjajuce presude Alkalaja (minorno djelo iako je i dokazano prema krupnom kriminalu i korupciji tzv buranija), cak pozivajuci gradjane u pomoc. Taj sef tuzilastva bi trebao iskristalizirati stav prema sudu. Ovako saopstenje je pravno i uopste, nepristojno.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku