hamburger-icon

Kliker.info

Odakle im milijuni: Impresivna lista nekretnina BiH političara! (VIDEO)

Odakle im milijuni: Impresivna lista nekretnina BiH političara! (VIDEO)

09 Februara
08:16 2014

vila23Prosječna neto plaća u BiH iznosi nešto više od 800 konvertibilnih maraka , dok su penzije oko 350 maraka (oko 1360kn) . Naravno da rijetki imaju takav prosjek jer u taj prosjek ulaze i plaće političara koji su, prema njihovoj imovini, odlično plaćeni. Federalna televizija BiH istražila je još prije godinu dana imovinu Milorada Dodika, Zlatka Lagumdžije, Dragana Čovića, Sulejmana Tihića i Fahrudina Radončića.

Nagli rast broja nekretnina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjeduje tri kuće i tri stana. Kuća na Dedinju vrijedna je 1,7 milijuna konvertibilnih maraka , ona u Laktašima 300 hiljada, a kuća na Cipru nije procijenjena. Stanove ima u Beogradu i u Laktašima. Stanovi u Beogradu vrijedni su 1,4 milijuna maraka  dok je stan u Laktašima vrijedan 740 tisuća maraka.Dodik je sve to stekao zahvaljujući premijerskoj i predsjedničkoj plaći i prihodima od poljoprivrede. Predsjednik Republike Srpske imao je 2002. godine imovinu vrijednu 300 hiljada  maraka , prošle godine oko 4 milijuna!Dodik je u trenutku snimanja priloga imao kredit u iznosu od 1,7 milijuna maraka koji je redovno vraćao iako je rata bila 12 hiljada maraka . Plaća mu je bila pet hiljada maraka .

Lagumdžija nikada nije živio od politike

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da nikada nije živio od politike te da zarađuje kao profesor. Kazao je kako ima preko 800 hiljada  maraka kredita , a imovina je raspoređena na njegovo ime, na ime supruge i na ime punca. Obitelj Lagumdžija ima stan vrijedan 280 hiljada  maraka  u ulici Ćermaluša. Stan u Alipašinoj ulici vrijedan je 180 hiljada  maraka , a naslijeđeni stan u Dubrovniku vrijedi 290 hiljada  maraka . Porodica  ima i voćnjak na imanju na Poljinama koji vrijedi 330 hiljada  maraka, a u Skenderpašinoj ulici u Sarajevu stekli su nekretnine vrijedne oko 700 hiljada  maraka.Kreditni kalkulator procjenjuje da Zlatko Lagumdžija sa svojom porodicom , ukoliko je podigao kredit od 800.000 maraka na deset godina, mora mjesečno vraćati gotovo 9.000 maraka . Plaća ministra vanjskih poslova je 5.000 maraka. Profesorska ne prelazi 2.500 . Uz sve to uspio je uštedjeti 185 hiljada  eura za školovanje djece i 90.000 eura u vrijednosnim papirima, donosi Federalna televizija.

“Nikad od politike nisam živio”, tvrdi Lagumdžija.

Čović mijenjao tok rijeke zbog kuće

Dragan Čović predsjednik je HDZ-a BiH, parlamentarni zastupnik, dioničar i graditelj, a zbog njegove je kuće vrijedne pet milijuna maraka  morao biti promijenjen tok rijeke Radobolje. To zdanje uknjiženo je na njegovog zeta i kćerku. Kuću vrijednu 320 tisuća eura , koja se nalazi u mjestu Podaca na Jadranu, kupio je Čovićev punac Perica Blago koji prima mirovinu od 300 maraka. Dnevni list nekoliko je dana nakon ovog priloga na Federalnoj televiziji objavio kako je njegova kuća jedna od najljepših, prema tvrdnjama lokalnih stanovnika. “mpresivno zdanje obloženo u kamenu. Vila s nekoliko katova doista je jedna od najljepših u Zaostrogu, a možda i na Makarskoj rivijeri. Ima nekoliko katova, garaže u prizemlju. Od mora ih dijeli samo cesta. Kada je prijeđu, odmah su na plaži.”, pisao je Dnevni list. Ova imovina nije uvedena u imovinskoj kartici. “Imovina mi je javna”, kaže Čović. Obitelj Čović uz ove nekretnine posjeduje i stan u Mostaru vrijedan 200 hiljada  maraka, vikendicu od pola milijuna maraka, dva stana u Hrvatskoj vrijedna 550 hiljada  maraka te automobile vrijedne 140 hiljada  maraka.

“Sve su to stekli od dvije plaće”, zaključuju ironično novinari Federalne televizije.

Porodica  Tihić zadužila se samo 86.000 maraka, a ima milijune u nekretninama

Predsjednik SDA, Sulejman Tihić, vlasnik je sedam nekretnina. U Šamcu ima kuću i vikendicu, a u ulici Bembaša u Sarajevu stan vrijedan 106 hiljada  maraka. Stan u Ulici Ejuba Ademovića u Sarajevu vrijedan je 72 hiljada  maraka, stan u Alipašinoj ulici u Sarajevu 200 hiljada  maraka dok je još jedan stan u Alipašinoj ulici prijavljen na majku. Vlasnik je i ekskluzivnog stana u Importane centru u Sarajevu. Sve je to porodica  Tihić uspjela kupiti zaduživši se samo za 86.000 maraka.

Radončić izbjegao sukob interesa

Fahrudin Radončić obavlja  funkciju ministra sigurnosti BiH. Uz to je i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, graditelj i likovni umjetnik.
“Ekonomija je godinama bila njegovo opredjeljenje. Gradio je tornjeve, razmjenjivao nekretnine s Naserom Keljmendijem i na kraju postao ministar sigurnosti. No, prije toga razveo se od supruge Azre s kojom je podijelio imovinu kako bi izbjegao sukob interesa. Fahrudinu Radončiću ostaje Avaz roto pres i tornjevi, dok supruga dobiva Avaz d.o.o. No, dva dana poslije brakorazvodne podjele, supruga Azra od bivšeg muža za 200 milijuna maraka kupuje AVAZ Roto pres. Odakle joj novac, mogao bi znati njen bivši muž”, objašnjava Federalna televizija. (Kliker.info-Index)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku