hamburger-icon

Kliker.info

Prvi Maj diljem svijeta obilježen masovnim radničkim skupovima i demonstracijama

Prvi Maj diljem svijeta obilježen masovnim radničkim skupovima i demonstracijama

01 Maja
18:13 2014

svijetprvimaj15U cijelom svijetu danas radnici obilježavaju Prvi Maj. Dan je obilježen masovnim okupljanjima, što mirnim što nemirnim, no poruka je diljem svijeta jedinstvena – poziv na radničku solidarnost, klasnu svijest i otpor izrabljivačkoj klasi.Dok je u mnogim zemljama Prvi Maj obilježen proslavom, u nekima su zabilježeni žestoki sukobi, kao primjerice u Turskoj gdje i dalje traju sukobi između demostranata i policije u Istanbulu.Preko 100,000 radnika izašlo je na ulice glavnog grada Indonezije gdje su pozvali na povećanje minimalne plaće. “Idemo u štrajk ako vlasti zanemare naše zahtjeve”, poručili su lideri sindikata na današnjem skupu u Jakarti.Među demostrantima mogle su se vidjeti slike ljevičarskih idola poput Che Guevare i Fidela Castra, kao i prvog predsjednika Indonezije, Sukarnoa. Neki su nosili veliki višemetarski transparent na kojem je pisalo: “Kapitalistička hobotnica pije radničku krv”.

Mnogi su se okupili tijekom dana na poznatom trgu Syntagma u Ateni, no unatoč žestokih sukoba ranijih godina, ovaj Prvi Maj prolazi u mirnom tonu unatoč činjenici da su grčki radnici jedni od najpogođenijih mjerama štednje u Europi, a nezaposlenost iznosi oko 27%.Oko 100,000 izašli su na proslavu Prvog Maja u Moskvi gdje se proslava po prvi put od 1991. održava na Crvenom Trgu. Prvi Maj se obilježava diljem Rusije, na Dalekom Istoku, u gradu Vladivostok, okupilo se oko 40,000 ljudi.Prvi Maj obilježava se i u nemirnoj Ukrajini. Na prostoru istoka održani su veliki skupovi, no i u Kijevu je na ulice izašlo više tisuća ljudi.Preko 27,000 ljudi okupilo se na ulicama Tokija, glavnog grada Japana. Demonstranti  su tražili veće plaće, ali i od vlasti da odustanu od nuklearne energije.Dan još nije završen, no osim u Turskoj sukobi s policijom još su buknuli i u Kambodži. Policija se sukobila s prosvjednicima na centralnom trgu Phnom Penhu, nekoliko osoba je ozlijeđeno.Manji sukobi zabilježeni su i u Italiji, u gradu Torino.Masovni prosvjedi održani su u svim zemljama Europe. U Francuskoj je najveći održan u Parizu gdje su prosvjednici osudili nove mjere koje uvodi aktualna vlada na čelu s predsjednikom Hollandeom. (Kliker.info-Advance)

Proslava Prvog Maja 2014, slike iz svijeta:
Havana, KubaTorino, ItalijaMoskva, RusijaLondon, Velika BritanijaDamask, SirijaDonjeck, UkrajinaJakarta, IndonezijaAnkara, Turska, napad na prosvjednike vodenim topovima

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku