hamburger-icon

Kliker.info

Od “Iskre u venama “ do autobusa : Stočani u Americi podržali akciju spašavanja sporta u gradu na Bregavi

Od “Iskre u venama “ do autobusa : Stočani u Americi podržali akciju spašavanja sporta u gradu na Bregavi

13 Marta
03:41 2016

Iskramiuvenama3Sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama i novčanim iznosima koji se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na  Facebook stranici “Iskra mi u venama “,  raseljeni Stočani širom svijeta  su,  po svemu sudeći, čvrsto  odlučili da  svojski  poguraju  nedavno pokrenutu akciju spašavanja i  sporta i  grada na Bregavi,  koju je inicirala i u pravom smislu zatalasala  grupa zanesenjaka ,  mahom okupljenih oko  Udruženja građana Iskra.

Za  neobavještene Stočane i prijatelje ovog grada koji je u prijaratnom periodu nazivan istinskim biserom Hercegovine  pa čak i cijelog Mediterana, radi se o prikupljanju sredstava za kupovinu  kombija,  s barem 16 mjesta,  za  sve sportske  i kulturne  kolektive u Stocu.

Prema riječima agilnog predsjednika Senada Zekića, osnovna ideja je da  se obezbjedi  vozilo koje će biti sigurno i pouzdano za putovanja na gostujuće utakmice  stolačkoj  djeci, čime bi se postigla dvostruka korist.

asmir3Pomoglo bi prvo se o klubovima  i udruženjima da uštede puno novca koji  se  troši  na iznajmljivanje, a nerijetko ga uopšte i nemaju da iznajme prevoz na gostovanja, a što je još značajnije, stolačka mladost bi se sklonila sa ulica  i usmjerila prema novim vidicima i perspektivama koje im samo sport i kultura mogu pružiti.

A da se dobar glas daleko čuje, govori i činjenica da je akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga za stolačku malu prugu, uveliko u toku i na sjevernoameričkom kontinentu.

Prema riječima Vahida Begovića , jednog od pokretača akcije u ovom dijelu svijeta, osnivanje UG,,Iskra,,Stolac je nešto  najljepše što se gradu na Bregavi  i njegovim stanovnicima dogodilo u poslijeratnom periodu.

AnitaiVaha1“Kada me je Seno kontaktirao u vezi ovoga bio sam sretan kao malo dijete i rekao sam mu da ce udruga sa njim na celu imati moju punu podrsku..Najvise mi se svidjelo kada mi je rekao da iza UG ne stoji nikakva politika niti je filijala neke stranke.

Posebno sta mi se dopalo je sto ce se preko UG pomagati razvoj sporta u naseme gradu..Najvecu korist u svemu ovome ce imati djeca jer preko sporta ce se pravilno razvijati fizicki i intelektualno i nece biti prepusteni ulici “, sretno  govori Vaha Begović, agilni Stočanin nastanjen u Rochesteru u državi New York , gdje je privremeno, dok traje akcija, instaliran i štab Stočana u Sjevernoj Americi.

Upravo   sa te pozicije,  Vaha je i objasnio razloge, zbog kojih se    svi Stočani,  ma gdje da su ,  moraju uključiti i pomoći nabavku  autobusa.

“Moramo  se prisjetiti vremena kada smo se mi bavili sportom i koliko smo  lijepih momenata doživjeli putujući širom bivše države.Bilo je nekada i tužnih momenata, zbog poraza, ali  ali smo opet bili sretni.Iza sportskih kolektiva su stajali SIZ-ovi pa nismo morali brinuti za osnovne stvari.Sada toga više nema i mi Stočani i prijatelji Stoca u zemlji i inostranstvu moramo pomoći.

Nadam se da ne moram nikome objašnajvati u kakvom stanju je  privreda u našem gradu, kakva je ukupna situacija  i zbog čega  svako treba pomoći  koliko  može.  Već  sada bih mogao navesti više prelijepih primjera koji govore da će sve na kraju ispasti  mnogo bolje od planiranog, ali za ovu priliku moram izdvojiti  bivšeg golmana FK,,Iskra,,Alena Hasića-Ćošu koji u Louisvilleu, u rekorno kratkom vremenu  organizovao prikupljanje priloga koji i dalje stižu u kafić Joker,  bazu mnogih humanitarnih akcija u pomenutom gradu . “, kaže za Kliker  Vahid Begović -Vaha , uz obaveznu napomenu da je  prva pošilja u iznosu od 3000,oo dolara već upućena u Stolac.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu se trebaju očekivati i bolji rezultati, a optimizam gradi na podatku da je samo u  organozovanoj grupi ,,Stočani u USA i Kanadi,, oko  150 članova , a oni, zna se, imaju Iskru u venama.

AmarEnoCuna3Vahin optimizam dijeli i  Enver -Eno Hasić , drugi ovlašteni predstavnik Udruženja građana Iskra u Americi,  koji je naravno , svoj zadatak u Chicagu  već obavio, a  svoj motiv , objašnjava , pronašao je u poruci inicijatora ovog hairli zamišljenog posla, da Stolac kao urbana sredina egzistira više od 700 godina, a danas u njemu sve umire, nestaje, gasi se…

” Ja stvarno mislim da je krajnje vrijeme da se udružimo i pomognemo našoj stolačkoj mladosti.
Gledam naše “ISKRICE”razvaljuju gdje god igraju a ne znaju da li će imati sredstava da odigraju sljedeću utakmicu.
Gledam naš Gradski orkestar svira himnu u Zenici,srce mi kao Hrgud.
I oni moraju brinuti kako će otići na sljedeći nastup,jer ne znaju kako će skupiti sredstva za naredno  putovanje.

Ovakvih primjera je previše da bi ih ovdje nabrajao.
Da je sreće oni bi samo brinuli kako bolje igrati ili svirati ali na žalost nije tako.
Ako već neće,ne zna ili ne može,stolackoj mladosti i sportu da pomogne vlast,onda mora neko drugi da istrči na teren.
U ovom konkretnom slučaju mi smo ti koji najviše možemo pomoći,jer svi dobro znamo da svako od nas ovdje u Americi može preskočiti jedan izlazak i tako pomoći našem najdražem Stocu.

Mak je davno napisao”Ovdje se ne živi da bi se umrlo
Ovdje se i umire da bi se živjelo”.
Zato moji dragi Stočani ne dozvolimo da naša stolačka mladost samo živi da bi umrla,pomozimo im da i oni pokušaju ostvariti svoje snove. “, poručuje  pjesnički raspoloženi    Eno i na kraju  obavještava  sve zainteresovane,  da će započeto prikupljanje novčanih priloga,  trajati sve do kraja augusta.

 

H. Š. (Kliker.info)

Podijeli

31 0 komentar

  1. Aći
    Aći 13 Marta, 08:47

    Sav sam se aježio čitajući ovaj članak sve pohvale našoj stolačkoj dijaspori i svim onima koji vole ovaj grad, koji pomažu omladini da sebe pronađe kroz sport i kulturu i zahvaljujući Vama neki od njih postanu vrhunski sporisti.
    Vašom gestom prvržeošću i humanošću dokazujete koliko volite svoj grad u moje ime hvala svim Stočanima u SAD – u na podršci sporta u Stocu

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku