hamburger-icon

Kliker.info

Od Inzka i Bakira ni traga ni glasa : I zvanično objavljena odluka o referendumu u Republici Srpskoj !

Od Inzka i Bakira ni traga ni glasa : I zvanično objavljena odluka o referendumu u Republici Srpskoj !

13 Augusta
15:34 2016

glasnik2Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske objavljena je u Službenom glasniku RS, što znači da je i zvanično stupila na snagu.

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske objavljena je u Službenom glasniku RS, što znači da je zvanično stupila na snagu.

Osim ove, objavljena je i Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma te Odluka o izboru članova u Republičku komisiju za sprovođenje referenduma.Sve ove odluke zvanično su objavljene u „Službenom glasniku“ od 12. avgusta.

Dan ranije zvanično je objavljena i Odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske, koje je odlučilo da Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma koji se odnosi na 9. januar kao Dan Republike Srpske nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Poslanici stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj su 15. jula ove godine donijeli odluku o referendumu u Republici Srpskoj 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz parlamenta Srpske upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je još 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, koje se odnose na 9. januar kao Dan Republike Srpske, neustavne.

Srpski poslanici su tražili usvajanje zakona o tom sudu, u kojem ne bi bilo stranaca i ne bi se, kako tvrde, odlučivalo preglasavanjem, ali to nije podržano. Nakon toga usvojena je skupštinska odluka o referendumu u Republici Srpskoj o Danu Republike Srpske, koju nisu podržali bošnjački poslanici.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je stavio veto na ovu odluku o referendumu, ali je nakon svih provedenih procedura Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske, koje je odlučilo da Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma koji se odnosi na 9. januar kao Dan Republike Srpske nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Srpski političari smatraju da Republika Srpska ima pravo na referendum, koji je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

Da na ovo treba da reaguje visoki predstavnik u BiH, jer se krši Ustav i Dejtonski sporazum, smatraju bošnjački zvaničnici.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku