hamburger-icon

Kliker.info

Od 15. do 17. septembra berba grožđa u Čitluku

Od 15. do 17. septembra berba grožđa u Čitluku

13 Septembra
01:36 2006

Proslava kulturno-turističko-gospodarstvene manifestacije "Dani berbe grožđa 2006." počinje izložbom slika akademskog slikara fra Petra Perice Vidića, u Klubu Matice hrvatske Čitluk, u 19 sati.

Nakon toga, u Podrumima "Andrija" Paoča predstavit će se knjiga prof.dr.sc. Rudolfa Kraljevića "Bosanska i hercegovačka vinogradarska baština (1800-1878)". Drugoga dana, proslava započinje u 15 sati atletskim mitingom Dani berbe grožđa, koji će se održati na stadionu Bare. U 18 sati, u Velikoj dvorani Kulturno- informativnoga centra Čitluk bit će predstavljen Brotnjo, Zbornik 3, a potom, u 19 sati upriličit će se svečano otvaranje novih ureda Udruge vinara i vinogradara Hercegovine. Posljednjega dana proslave ovogodišnje manifestacije "Dani berbe grožđa 2006" program započinje Svečanim mimohodom svih sudionika manifestacije od Gradske sportske dvorane do Broćanskog trga, nakon čega će se i svečano otvoriti 51. tradicionalna turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija Dani berbe grožđa – Brotnjo 2006. U sklopu programa nastupit će kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i glazbene zvijezde, grupa "Gazde". Također, trećega dana prvonagrađenim učenicima u natječaju objavljenom u časopisu "Cvitak" na prigodnu temu bit će dodijeljene nagrade i priznanja. Organizatori manifestacije su Kulturno-informativni centar Čitluk, Matica hrvatska – Ogranak Čitluk, Udruga vinara i vinogradara Hercegovine i Turistička zajednica HNŽ-a – podružnica Čitluk. Generalni pokrovitelj ovogodišnjih Dana berbe grožđa je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda gospodin Ivo Miro Jović.

Govoreći o pripremama za ovogodišnju manifestaciju, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa Marin Radišić kazao je kako su pripreme počele odmah nakon završetka prošlogodišnje jubilarne 50. manifestacije, kada je održan sastanak na kojem se analiziralo tada učinjeno i razgovaralo o tome što bi se još moglo uraditi kako bi ove godine bilo još bolje. "Program za ovogodišnju manifestaciju većim dijelom je definiran na sastanku Organizacijskog odbora u mjesecu svibnju ove godine, kada se počele detaljnije pripreme. Nadam se da će Brotnjaci i naši gosti biti zadovoljni sa onim što je za ovu godinu pripremljeno. Vrijednost manifestacije prepoznali su mnogi sponzori, a svakako treba istaknuti kako je generalni pokrovitelj član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Ivo Miro Jović", istaknuo je Radišić. On je dodao kako je manifestacija pored svoga tradicionalnoga karaktera i jedinstvena i to ne samo na području Zapadnohercegovačke županije i Federacije, nego i šire. "Izuzetno nam je drago što su mnogi prepoznali njen značaj. Ovim putem bih se zahvalio članu Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda Ivi Miri Joviću na prihvaćenom pokroviteljstvu ovogodišnje manifestacije te pokrovitelju Vladi HNK-a, generalnom sponzoru Turističkoj zajednici HNŽ-a, kao i svim sponzorima i donatorima koji su nam pomogli za ove Dane berbe grožđa", kazao je Radišić.

Radišić je također istakao da je, kao i protekle godine i ove godine štampana prigodna brošura manifestacije. "Prošle godine smo u organizaciji uveli neke promjene koje su bile odlično prihvaćene. Za prošlogodišnju brošuru Dani berbe grožđa primili smo mnogo pohvala, pa je Organizacijski odbor odlučio da se i ove godine uradi prigodna brošura. U njoj će biti dosta zanimljiva materijala. Između ostalog, obrađena je Vinska cesta Brotnja u kojoj su predstavljeni broćanski vinari sa svojim podrumima. Ta brošura će u prilagođenom formatu biti objavljena i u subotnjem izdanju Večernjeg lista za BiH, koji je uz Radio postaju Mir Međugorje, glavni medijski pokrovitelj ovogodišnjih Dana berbe grožđa", kazao je Radišić. U odnosu na obilježavanje 50.Dana berbe grožđa, ove godine organizatori su odlučili da se program posljednjega dana održi na Broćanskom trgu. "Nakon nekoliko godina završni dio programa ponovo će se održavati na Broćanskom trgu. Za ovogodišnju manifestaciju Udruga vinara i vinogradara Hercegovine pripremila je jednu novost. Naime, urađene su prigodne čaše sa logotipom Dana berbe grožđa, koje će se moći nabaviti na štandu Udruge. Sudionici i gosti manifestacije će cijelu večer moći kušati vrhunska vina broćanskih vinara", kazao je Radišić. On je istaknuo kako je Organizacijski odbor uložio dosta truda kako bi program bio što kvalitetniji. "Nadam se da će završnog dana manifestacije bili lijepo vrijeme kako bi Brotnjaci i svi naši gosti, uistinu, mogli uživati u svemu. Svima njima želim da se ugodno osjećaju na ovogodišnjoj manifestaciji, a našim dragim gostima da ponesu lijepe uspomene iz Brotnja", kazao je Radišić. Inače, vinogradarstvo i vinarstvo, kulture su s kojima su generacije Brotnjaka odrastale. Općina Čitluk nadaleko je poznata po vrhunskim vinima čija je kvaliteta potvrđena brojim svjetskim nagradama. Septembar je mjesec kad u Brotnju traje berba grožđa, kada se beru plodovi mukotrpnoga rada tijekom cijele godine radova u vinogradima.

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku