hamburger-icon

Kliker.info

Očekuju podršku i drugih stranaka : SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH

Očekuju podršku i drugih stranaka : SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH

19 Aprila
15:39 2019

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je od svog kadra u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrene inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima, a istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

“S obzirom da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS-a oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima”, poručuju iz SDA.

Poručili su da očekuju od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu.

“SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost”, naglašavaju iz SDA.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtakk Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku