hamburger-icon

Kliker.info

Očajnički potez obespravljenih : Radnici iz Tuzle pješke odlaze iz Bosne i Hercegovine (Video)

Očajnički potez obespravljenih : Radnici iz Tuzle pješke odlaze iz Bosne i Hercegovine (Video)

24 Decembra
15:09 2014

Dita21Radnici Aide, Konjuha i Dite pješice su se uputili prema graničnom prijelazu sa Hrvatskom zbog, kako kažu, odnosa vlasti TK-a prema njima.Radnici Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh sa petlje u Šićkom Brodu krenuli su ka granici sa Hrvatskom u Orašju.

Blizu 200 radnika je krenulo iz Tuzle na put dug 75 kilometara zbog, kako navode, ignorantskog odnosa izabranih zastupnika u Skupštini Tuzlanskog  kantona (TK).”Radnici su krenuli na, kako ga zovu, put bez povratka. Idu ka Orašju sa namerom da pređu u Hrvatsku i zatraže azil, jer ih, kažu, ovdje vlast ignoriše.

Oni nemaju pasoše, već planiraju da pređu granicu sa ličnim kartama”, izvještava iz Tuzle reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.Dodaje da je plan radnika da danas stignu do Srebrenika, gdje će im Crveni križ osigurati prenoćište, a sutra će nastaviti ka Orašju.”U sindikatu Konjuha kažu kako imaju informacije da će ih pustiti da pređu u Hrvatsku. Radnici se u potpunosti uzdaju u vođe sindikata. Kada ih pitate za plan, govore da sindikat zna kuda ih vodi i šta će dalje. Ići će za njima”, javlja Krstin.

Reakcija Vlade

Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić kazao je za Al Jazeeru da je Vlada ovog kantona donijela odluku da sredstva namijenjena Ministarstvu za boračka pitanja, koja nisu iskorištena u 2014, budu preusmjerena kako bi radnicima mogli isplatiti jednokratnu pomoć od 400 KM.Ipak, tu odluku mora da potvrdi Skupština Tuzlanskog kantona koja još nije formirana.Većina radnika ima važeće pasoše, dok su neki na put krenuli i sa ličnim kartama.

Očekuju da će im se omogućiti ulazak u Hrvatsku, a ukoliko se to ne dogodi oni će na graničnom prelazu čekati izvjestan period.Početkom decembra radnici iz deset propalih tuzlanskih preduzeća izašli su na ulice, tražeći isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400 KM.U Vladi TK su naveli kako je ključ za ispunjenje tog zahtjeva u rukama Skupštine TK-a, ali zastupnici u zakonodavnom tijelu, odnosno predstavnici stranaka, nisu se dogovorili o formiranju parlamentarne većine. (Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku