hamburger-icon

Kliker.info

Obrat na svjetskoj sceni : Iran će sarađivati sa „velikim sotonom”?

Obrat na svjetskoj sceni : Iran će sarađivati sa „velikim sotonom”?

14 Juna
07:59 2014

IranUSA123Iran je toliko alarmiran napredovanjem sunita u Iraku da je možda voljan da sarađuje sa Vašingtonom u pomaganju Bagdadu da uzvrati, rekao je Reutersu  jedan visoki iranski zvaničnik.O toj ideji interno raspravlja rukovodstvo Teherana, rekao je Rojtersu iranski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman. Nije rekao da li tu ideju razmatra bilo koja druga strana.

Zvaničnici kažu da će šiitski Iran svom susjedu poslati savjetnike i naoružanje, mada vjerovatno ne vojnike, kako bi savezniku, premijeru Nuriju al Malikiju, pomogao da obuzda ono što Teheran smatra velikom prijetnjom za regionalnu bezbjednost, kažu zvaničnici i analitičari.Iran je 1980-ih osam godina ratovao protiv Sadama Huseina, u vrijeme kada je sunitski irački lider uživao tihu američku podršku.

„Možemo sarađivati sa Amerikancima u cilju okončanja pobune na Bliskom istoku“, rekao je iranski zvaničnik.„Veoma smo uticajni u Iraku, Siriji i mnogim drugim državama“, dodao je.Iran godinama negoduje zbog onoga što smatra naporima Vašingtona da ga marginalizuje. Teheran želi da bude priznat kao značajan igrač u regionalnoj bezbjednosti.Rojters podsjeća da su se odnosi između Irana i Vašingtona blago popravili od izbora predsjednika Hasana Rohanija 2013. On je obećao „konstruktivan odnos“ sa svijetom.A dok Teheran i SAD pregovaraju o rješenju desetogodišnje nuklearne krize islamske države sa Zapadom, oni takođe uviđaju neke zajedničke prijetnje, uključujući širenje ekstremizma u stilu Al Kaide po Bliskom istoku.

Rohani je u četvrtak snažno osudio nasilje pobunjeničkih grupa na Bliskom istoku i poručio da Iran neće tolerisati teror.Strahujući od prelivanja iračkog rata na Iran, ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži Malikijevu vladu „u borbi protiv terorizma.“Visoki iranski zvaničnik je rekao da je Iran krajnje zabrinut zbog napredovanja ISIL-a.Opasnost od ekstremističkih sunitskih terorista u Iraku i regionu raste… Pripravni smo i pomno pratimo događaje u Iraku“, kazao je za Reuters.

Specijalne jedinice Revolucionarne garde u Iraku?

Moćna Iranska revolucionarna garda (IRG) je već poslala jedinice u Irak da pomognu u sprečavanju nepredovanja ISIL-a i odbrani Bagdada, objavili su neki zapadni mediji.Pentagon je juče saopštio da ne može potvrditi te navode.„Vidio sam izvještaje u štampi o tome… ali nemam ništa što bi potvrdilo prisustvo iranskih specijalnih snaga u Iraku,“ rekao je kontraadmiral Džon Kirbi.„Volstrit žurnal“ i „Tajms“ su objavili da je Revolucionarna garda poslala jedinice svojih elitnih Kuds snaga da pomognu iračkim trupama. Nekoliko iranskih portala je 9. juna objavilo fotografiju na kojoj se komandant Kudsa Kasem Sulejmani rukuje sa iračkim šiitskim poslanikom Kasemom al-Arađijem. Arađi je postavio fotografiju na svoju stranicu na društvenoj mreži sa porukom „Hadž Kasem je stigao.“ (Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku