hamburger-icon

Kliker.info

Objavljeni snimci napada: SAD su kao zapeta puška; Iran: Spremni smo za potpuni rat

Objavljeni snimci napada: SAD su kao zapeta puška; Iran: Spremni smo za potpuni rat

16 Septembra
11:31 2019

SAD objavile satelitske snimke koji navodno dokazuju da iza napada na sudijska naftna postrojenja stoji Iran. Iran, s druge strane, negira. Huti tvrde: Mi smo.

Podsjetimo, u napadu dronovima oštećen je sam centar postrojenja Saudijske Arabije za proizvodnju nafte. BBC navodi da je to postrojenje učestvovalo u globalnom snabdjevanju naftom s pet odsto.

Odgovornost za napad pruzeli su jemenski pobunjenici Huti, koji su upozorili da bi mogli izvesti još takvih napada. Ali, SAD imaju na umu drugog krivca.

Sumnju da iza napada stoji Iran prvi je izneo državni sekretar SAD Mike Pompeo, a uskoro je bilo jasno da se Amerika nalazi u deficitu nafte.

Dan poslije Pompea oglaso se i američki predsjednik Donald Trump, koji je jasno stavio do znanja da će napasti onoga ko stoji iza napada na saudijsko naftno postrojenje.

Trump je u tvitu rekao da su Sjedinjene Države spremne “kao zapeta puška”. “Ima razloga da vjerujemo da znamo ko je krivac, kao ‘zapeta puška’ smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni vjeruju da stoji iza ovog napada”, napisao je Trump na Twitteru.

Ali šta se do sada zna?

Neimenovani američki zvaničnik rekao je  medijima da je napadnuto 19 “tačaka”, a napadi su došli sa zapada i sjevero-zapada. To znači da se kao napadač isključuje Jemen, odnosno tamošnji Huti koji tvrde da su oni napali postrojenje nafte, jer se nalaze južno od Saudijse Arabije.

Američki zvaničnici takođe tvrde da je napad izvršen dronovima ali i krstarečim raketama, kao i da nisu svi projektili pogodili metu.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi odbacio je kao “besmislene” navode SAD da je Iran odgovoran za napade. Viši komandant Revolucionarne garde admiral Hadzijade  upozorio je da je Islamska Republika spremna za “potpuni” rat.

“Sve američke baze i njihovi nosači aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara oko Irana nalaze se u dometu naših raketa”, rekao je komandant.

Trump je takođe odobrio korištenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svjetsku proizvodnju za 5 odsto i povećao cijene nafte više od 19 odsto rano jutros, nakon čega je taj skok bio oko 10 odsto.

Donald J. Trump @realDonaldTrump
 

Saudi Arabia oil supply was attacked. There is reason to believe that we know the culprit, are locked and loaded depending on verification, but are waiting to hear from the Kingdom as to who they believe was the cause of this attack, and under what terms we would proceed!

(B92)

 
 
 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku