hamburger-icon

Kliker.info

Objavljena snimka hapšenja : Dolijao Salah Abeslam, najtraženiji terorista a na svijet (Video)

Objavljena snimka hapšenja : Dolijao Salah Abeslam, najtraženiji terorista a na svijet (Video)

18 Marta
22:02 2016

Uhi_enje_Abdeslam_1043286S1Belgijska policija je potvrdila da je glavni osumnjičeni za napade u Parizu, Salah Abdeslam uhapšen  i ranjen tokom racije u briselskom okrugu Molenbeek.Abdeslam je uhapšen  nakon razmjene vatre sa policijom, u kojoj je ranjen u nogu.

Bijela kuća  je saopštila  da je SAD pomagao francuskim i belgijskim vlastima da pojačaju sigurnost od napada u Parizu  u novembru  2015. i da će to nastaviti.

Prethodno je belgijsko Državno odvjetništvo potvrdilo da su Abdeslamovi otisci pronađeni tokom pretresa stana u južnoj briselskoj četvrti Forest prije tri dana.

“Možemo potvrditi da su otisci Salaha Abdeslama pronađeni u stanu u Forestu”, rekao je za AFP glasnogovornik Državnog odvjetništva Eric Van Der Sypt, odbivši komentirati pojedinosti “u interesu istrage”.

Po njemu, otkrivanje više detalja moglo bi istragu dovesti u pitanje.

Ključna logistička uloga

Belgijska državna televizija ranije je javila da dokazi upućuju na to da je Abdeslam bio jedan od dvojice muškaraca koji su početkom sedmice pobjegli pred policijskom racijom, organiziranom u okviru potrage za osumnjičenima za napade u Parizu.

Takva informacija nije službeno potvrđena.

Salah Abdelsam (26) živio je u četvrti Molenbeek, za koju se sumnja da krije mnoge pripadnike naoružanih skupina.

Sumnja se da su Abdeslama, koji je imao ključnu logističku ulogu u napadima u kojima je u novembru  prošle godine smrtno stradalo 130 osoba, iz Pariza nakon napada izvukli prijatelji. Trag mu se izgubio u četvrti Schaerbeek, 14. novembra  – dan nakon napada.

Po informacijama lokalnih medija ondje je proveo tri sedmice skriven u stanu u kojemu su istražitelji 10. decembra  pronašli otiske s njegovom DNK.

Pucnjava tokom rutinske provjere

Početkom ove sedmice, šestero francuskih i belgijskih istražitelja obavljalo je rutinsku provjeru u blizini stana u Forestu gdje je na njih pucano iz automata.

Pripadnici specijalnih snaga odgovorili su na pucnjavu, pri čemu je jedan od trojice muškaraca u stanu ubijen. Dvojica su pobjegla i “za njima se još  traga”.

Ubijeni je identificiran kao Mohamed Belkaid, tridesetpetogodišnji Alžirac s ilegalnim boravkom u Belgiji, nepoznat belgijskom protuterorističkom odjelu.

“Pokraj njegova tijela bio je Kalašnjikov i knjiga o salafizmu, zastava ISIL-a, 11 okvira za automatsku pušku i puno municije “, saopštilo  je državno tužilaštvo .

Javna belgijska televizija VRT objavila je kako je ime Mohameda Belkaida na popisu boraca ISIL-a koji je prošle sedmice  procurio u štampu.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku