hamburger-icon

Kliker.info

Obilježja BiH ni na vidiku : Otvoreno Predstavništvo RS-a u Washingtonu(Video)

Obilježja BiH ni na vidiku : Otvoreno Predstavništvo RS-a u Washingtonu(Video)

12 Oktobra
15:39 2013

U Washingtonu je otvoreno osmo međunarodno predstavništvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.I dok izvršna vlast smatra opravdanim otvaranjem takvih kancelarija po svijetu, opozicija u Banjaluci rad tih ureda podvrgla bi ekonomskoj reviziji.Za otvaranje Predstavništva RS-a u Washingtonu, kraj Bijele kuće, trebalo je vremena, jer u  američkom State Departmentu entitetsko Predstavništvo smatraju privatnom nevladinom organizacijom.Savladavši američke birokratske prepreke, Vlada u Banjaluci svečano je otvorila Predstavništvo od kojeg očekuje da poboljša entitetski imidž, ali i privuče američke investitore, kako kažu, u bilo koji dio Bosne i Hercegovine.

‘Nismo ambasada’
"Rekla bih da je svako naše prijateljstvo prijateljski nastrojeno u smislu da želi dobrobit i za Republiku Srpsku, ali da se nađe u prilici svima drugima, uključujući Federaciju, kao drugi entitet", kazala je premijerka RS-a Željka Cvijanović.Obilježja jednog entiteta, Republike Srpske, uz one domaćina, dominirale su u Predstavništvu, gdje su bili rado viđeni gosti iz Srbije.Istaknuti bosansko-hercegovačku zastavu, uvjeravaju, nije bilo potrebno, ali su ostvareni kontakti sa Ambasadom BiH u Washingtonu. "Mi nismo ambasada, niti to pretendiramo. Radimo neke stvari koje ambasada ne može, u diplomatiji BiH nema ekonomskog rada, tu je otvoren prostor", kaže šef predstavništva RS-a u Washingtonu Obrad Kesić.Osim Washingtona, Vlada Republike Srpske otvorila je predstavništva u Moskvi, Briselu, Beču, Štutgartu, Jerusalemu, Solunu, te Beogradu.Za rad predstavništava, koja su formirana s ciljem uspostavljanja ekonomske ili kulturne saradnje sa subjektima u inostranstvu, iz entitetske kase u 2013. godini biće izdvojeno 1,37 miliona eura.

Opozicija protiv trošenja novca            
Dok je izvršna vlast zadovoljna njihovim djelovanjem, opozcija u Banjaluci rado bi napravila reviziju ekonomske opravdanosti predstavništava."Ovo zaslužuje da se posveti pažnja trošenju novaca, ima predstavništava koja su uspostavljena samo da bi se rješio personalni status pojedine osobe", kaže bivši predsjednik RS-a Dragan Čavić.On upozorava i da vlast angažuje lobističke kuće ili kompanije za promocije po svijetu."Kada se sumira učinak tih svih izdvojenih sredstava, ne bih rekao da je naša pozicija, RS-a, u međunarodnim razmjerama bolja", kaže Čavić.Za te lobističke svrhe iz entitetskog budžeta u prošloj godini izdvojeni su milioni eura. Novca se sada našlo i za otvaranje Predstavništva u Washingtonu. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku