hamburger-icon

Kliker.info

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Stocu

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Stocu

05 Avgusta
16:47 2015

kostana1Četvrti dan augusta pamti se kao datum kada su Bošnjaci Stoca 1993. godine prognani, zatvarani u logore, maltretirani i ubijani.Ispred Koštane bolnice u Stocu, koja je 1993. godine korištena kao logor, jučer su se brojni građani prisjetili zločina nad Bošnjacima ovog kraja.

Predsjedik OV Stolac Edin Šetka podsjetio je prisutne koji su došli odati počast stradalima na golgote koje su prolazili zatvorenici na ovom mjestu.Šetka je istaknuo da ne treba smatrati zločincima sve pripadnike jednog naroda, ali da je prikrivanje i opravdavanje zločina i zločinaca zločin.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ-a Stolac Mersed ef. Šabanović koji je kazao da ne smijemo zaboravljati ovakve događajem zbog žrtava i našeg odnosa prema njima, te i radi nas samih, jer zaborav dovodi do ponavljanja historije.

kostana2Prisutni su obišli dvorište Koštane bolnice, a pred samim objektom, obratio se i Amer Đulić, jedan od bivših zatvorenika 1993. godine bio maloljetan. O događajima u ovom logoru, Đulić je govorio veoma emotivno prisjetivši se maltretiranja i ubistava kojima je bio svjedok.

“Za bolji život i suživot u općini Stolac potrebno je da se istina o stradanjima Bošnjak javno kaže i pred lice pravde izvedu odgovorni za ove zločine. To bi bio garant dobre volje i bolje budućnosti za sve u Stocu, a za žrtve istinski smiraj”, poručeno je sa obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Stoca.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku